СВЕ ДАЉЕ ОД БОЈКОТА: Продубљене разлике у ставу према изборима дела опозиције

Д. МИЛИНКОВИЋ

27. 09. 2021. у 10:45

МЕЂУСТРАНАЧКИ дијалог уз посредовање европарламентараца само је подебљао већ постојеће разлике у делу опозиције који је учествовао у овим разговорима. Сада је готово извесно да од једне колоне на овом делу политичке сцене нема ништа, а њихов максимални заједнички именитељ могао би да буде само - договор о међусобном ненападању.

СВЕ ДАЉЕ ОД БОЈКОТА: Продубљене разлике у ставу према изборима дела опозиције

Фото Танјуг

Такође, саговорници "Новости" сматрају и да то што су поједине странке напустиле преговоре са странцима незадовољне предложеним решењима, не значи и да су "закуцале" да ће бојкотовати изборе на пролеће следеће године.

Наиме, документ о побољшању изборних услова који је срочен у дијалогу уз учешће посланика Европског парламента, Странка слободе и правде Драгана Ђиласа, Демократска странка и Покрет за преокрет категорички су одбацили као лош, а то што су заузеле јединствен став многи виде и као најаву могуће предизборне коалиције. Народна странка Вука Јеремића такође је одбацила документ, шаље поруке да је спремна на бојкот, али је и предала листу за учешће на предстојећим локалним изборима у Неготину.

Социјалдемократска партија Бориса Тадића и странке у овој групацији имају нешто мекши став према решењима предложеним у дијалогу. Тадић је поручио да ће се до краја борити за побољшање изборних услова, па и кроз тела за контролу гласања која су предложена документом.

Демократе Србије, које су настале након последњих ломова у ДС, поздравиле су документ европарламентараца као позитиван искорак и такође одлучиле да учествују у проширеном саставу Републичке комисије и привременом Надзорном телу за праћење медија и кампање.

Блок око "Не давимо Београд" крајем октобра донеће коначну одлуку да ли ће улазити у изборну трку или не. Међутим, већ поручују да у случају изласка на биралишта то сигурно неће бити са групацијом око Ђиласове ССП, већ ће правити свој зелено-леви блок, у којем виде и Заједно за Србију Небојше Зеленовића.

Двери још нису званично одлучиле хоће ли бити део привременог надзорног тела и проширеног РИК, али све иде у правцу да ће и они делегирати своје представнике, како би се, како каже њихов председник Бошко Обрадовић, изнутра борили и надзирали процес кампање и избора.

ПРОТЕСТИ ЛОША АЛТЕРНАТИВА

БОЈАН Клачар из Цесида каже, за "Новости", да опозиција сада има мали маневарски простор да понови бојкот:

- Све релевантне странке, и из власти и из опозиције, на терену се већ припремају за изборе. Неуспели преговори у међустраначком дијалогу или лоша понуда, из угла опозиције, може да буде мобилишући фактор. Опозиција ту може да пронађе нови разлог за мотивацију бирача - да каже да су покушали да промене изборне услове, да нису успели и да позивају бираче да изађу упркос свему. Алтернатива овој стратегији су протести, а чини ми се да је у овом моменту много лакше мобилисати бираче да изађу на изборе, него на улице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)