АНА БРНАБИЋ У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА: Спирала насиља над Србима на КиМ кулминирала ове недеље, Приштина да примењује споразум из Брисела

Novosti online

25. 09. 2021. у 01:19 >> 01:57

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић обратила се у Њујорку на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН. Брнабић је говорила о кризи на Косову и Метохији, пандемији корона вируса и климатским променама.

АНА БРНАБИЋ У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА: Спирала насиља над Србима на КиМ кулминирала ове недеље, Приштина да примењује споразум из Брисела

Фото: Танјуг

- И док се трудимо да изменимо будућност заједничким радом и стварањем савезништава кроз иницијативе као што су Берлиниски процес или Отворени Балкан, чему је Србија нарочито посвећена, други покушавају да поремете те процесе, и уместо да се усредсреде на будућност, желе да поново створе прошлост, колика год да је могућа цена тога - рекла је Брнабић.

Каже да смо ове године заједнички дошли до одлучујућег тренутка у нашој историји и да је цовид-19 наше темеље уздрмао у потпуности, као и да смо све више сведоци климатских промена, али и да се виде значајне промене у глобалним партнерствима и савезништвима, трговински ратови између традиционалних партнера и савезника, протекционизам уместо отворености и слободног тржишта, и свеукупна неизвесност, чије су размере, како је навела, без преседана.

Говорећи о ковиду 19, указала је да је пандемија на видело изнела критичне слабости у архитектури глобалног управљања, запретила да избрише напредак које су многе нације постигле, као и да је довела нације на раскрсницу између изолације и сарадње, панике и наде, између хаоса и реда.

Предочила је да је пандемија, што се тиче Србије, претила да подрије све што је постигнуто у протеклих седам година, да смрви све резултате и достигнућа тешких реформи, али да се Србија чврсто држала.

- Реформе које смо предузели у временима пре ковида учиниле су нас отпорнијим него икада пре. Фискална консолидација и буџетски суфицит које смо имали, ефикасно и предвидљиво инвестиционо окружење донели су нам спас од рецесије током пандемије и омогућиле нам да будемо у стању да пружимо помоћ својим грађанима и својој привреди током тих, најтежих времена - истакла је премијерка Србије.

Фото: Танјуг

 

СРБИЈА САЧУВАЛА ФИНАНСИЈСКУ И ЕКОНОМСКУ СТАБИЛНОСТ

Брнабић је нагласила да је Србија упркос свим ефектима кризе успела да очува финансијску и економску стабилност и да је 2020. забележила пад БДП-а од само 0,9 одсто, што је био један од најбољих резултата у Европи, као и да је јавни дуг остао испод 60 одсто БДП-а, а просечна плата наставила раст од готово 10 одсто, као и број запослених за више од три одсто.

- Ове године, опоравак је био снажнији него што се очекивало, наш БДП порашће за приближно седам одсто или чак више -  навела је она.

Нагласила је да нам је иновативни напредак који смо постигли омогућио да диверзификујемо своје капацитете када се појавио вирус - кроз еУправу, онлајн наставу и дигиталне уџбенике или кроз централни софтверски систем за успешно увођење вакцинације.

- Наша одлука да геополитику оставимо по страни, а људе поставимо у средиште наших политика је разлог из којег смо могли брже да дођемо до вакцина од многих других нација. Нисмо вршили дискриминацију произвођача и није нас занимало да ли су вакцине са Истока или Запада. Наш избор је био да преговарамо са свим произвођачима чије су вакцине регулаторна тела сматрала безбедним. Таква отвореност дала нам је могућност да вакцине купујемо из читавог света, дајући својим грађанима јединствену слободу да бирају коју вакцину би најрадије примили - казала је председница српске Владе.

Премијерка Брнабић је поручила да Србија верује у солидарност између нација, мултилатерализам и пружање помоћи другима у невољи и да је од почетка ове године помагала у вакцинацији своје суседе и све друге у невољи.

Фото: Танјуг

 

ДОНИРАНО ВИШЕ ОД МИЛИОН ДОЗА ВАКЦИНА

Укупно, Србија је донирала или распоредила више од милион доза вакцина, од којих 230.000 за регион, 300.000 за стране држављане који дођу у Србију ради вакцинације, као и додатних 570.000 доза за земље Африке и Азије, навела је Брнабићева и поручила да ће Србија то и даље чинити.

- Из тог разлога смо, такође, предузели кораке ка набављању технологије за производњу најмање две врсте вакцина против ковида 19 како бисмо допринели побољшању глобалне доступности вакцина да бисмо сви били безбедни и победници. Међутим, као што су током овог заседања Генералне скупштине рекли високи званичници неких од највећих нација, постоје друга хитна питања којима сви ми и даље треба да се бавимо без икаквог одлагања и одважно, а то су климатске промене. Србија је удвостручила напоре да постане безбеднија и чистија земља за своје грађане - навела је она.

Србија је снажно посвећена спровођењу циљева одрживог развоја и Париског споразума о климатским променама, поручила је Брнабић и истакла да ће Србија наставити да активно ради на испуњењу својих обавеза према Оквирној конвенцији УН о климатским променама.

- Већ смо објавили своју намеру да емисију гасова са ефектом зелене баште смањимо за најмање 33,3 одсто у поређењу са 1990. годином и за 13,2 одсто у поређењу са 2010. годином, што тренутно увршавамо у своје стратешке документе о енергетици и клими - указала је Брнабић.

На свом путу ка ЕУ, која је њен стратешки спољнополитички циљ, Србија ће, како је нагласила, наставити да спроводи реформе у области владавине права.

Подсетила је да ће Србија бити домаћин обележавања 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних, одржане у Београду 1961. године.

У закључку је истакла да се Србија током протеклих седам година преобразила.

- Покренули смо економску обнову, створили прилике за младе и технолошки бум и побољшали позицију Србије у свету. Напредак који смо остварили омогућио је Србији да се на бољи начин суочи са пандемијом и преживи је. Свет се сада суочава са прекретницом. Опоравак од ковида и одржива обнова неће бити настављени уколико се питањима, била она стара или нова, не позабавимо заједничким снагама и поступањем у духу сарадње на међународном нивоу - навела је премијерка.

НАЈВЕЋИ ИЗАЗОВ ОДРЖАВАЊЕ МИРА И СТАБИЛНОСТИ НА КиМ

- Од свих изазова са којима се суочавамо највећи је одржавање мира и стабилности на КиМ. Више од две деценије привлачимо пажњу светске јавности са проблемима сакојима се суочава неалбалнско становништво на Косову. Сада смо сведоци константног раста напада које погађају српско становништво - рекла је премијерка.

100 НАПАДА НА СРБЕ

- Догодило се тачно 100 напада од почетка ове године. Даћу вам неколико примера живота Срба на КиМ.

Нападнута је кућа повратника Радоја Пумпаловића, старог 81 годину.

Од јуна 2021. Драгица Гашић је изложена нападима. Она је први српски повратник у Ђаковицу, а  каменован јој је стан.

2. јула група Албанаца напала је дечака, Николу Перића (13).

Затим, напади на манастире и цркве чине да су они најугроженији од наслеђа. Манастир Дечани је један од седам најугроженијих културних наслеђа ове године.Ово је једини културни објекат под сталном војном заштитом.

- Ова спирала насиља на Косову и Метохији кулминирала је почетком ове недеље. Под изговором примене нових правила за регистарске таблице, Приштина је послала тешко наоружане специјалне јединице на север покрајине. Ово је још једно брутално кршење Бриселског споразума. Ова ирационална демонстрација силе је распламсала велику кризу - напоменула је премијерка.

То је пореметило снабдевање храном и лековима српске заједнице на северу покрајине, рекла је Брнабићева и додала да су локални Срби, који су се мирно окупили у знак протеста против те мере, наишли на сузавац и полицијску бруталност, чиме је озбиљно угрожена локална и регионална стабилност.

Упркос свим изазовима и свакодневним провокацијама, како је истакла, Србија остаје снажно посвећена проналажењу решења заснованог на компромису, које ће обезбедити трајни мир и стабилност.

- Позивам још једном међународну заједницу и ЕУ да инсистира на то да привремене институције у Приштини почну да примењују споразуме - рекла је премијерка.

- Важна нам је активност УН на Косову и надамо се да ће наставити да се спроводи у складу са Резолуцијом - поручила је Брнабић.

Подсетимо, раније данас, Брнабић се у Њујорку састала са подсекретарком за политичка питања у Стејт департменту Викторијом Нуланд, рекла је да је разговору била потпуно јасна, поручивши да нема више смисла говорити ни о чему другом осим о пуној имплементацији Бриселског споразума.

БОНУС ВИДЕО:

Снимљени косовски специјалци како скидају транспарент ЗСО у месту Горње Кушће

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)