ВУЛИН: Сарадњом између српске и бугарске полиције могу се ублажити последице мигрантске кризе

Novosti online

24. 09. 2021. у 20:26

МИНИСТАР унутрашњих послова Србије Александар Вулин поручио је данас након састанка са потпредседником техничке Владе и министром унутрашњих послова Републике Бугарске Бојком Рашковим да се сарадњом између српске и бугарске полиције могу ублажити последице мигрантске кризе.

ВУЛИН: Сарадњом између српске и бугарске полиције могу се ублажити последице мигрантске кризе

Фото: МУП

- Између наших земаља, осим по питању става према лажној држави Косово, нема отворених питања, али је полицијска сарадња одлична. Србија се налази у веома специфичном положају. Ми смо земља у којој мигранти беже са простора Европске уније, а онда поново хоће да иду у ЕУ. Србија и Бугарска имају исте проблеме када су мигранти у питању. О нама и о нашим земљама нико неће водити рачуна осим нас самих. Никог не занима колико ми миграната имамо на нашим територијама, ни како живимо са њима. Само ми можемо да се одбранимо и само ми заједно можемо да решимо овај проблем - рекао је министар Вулин.

Министар Вулин је поручио да сваки мигрант којег полиција заустави на граници Бугарске или на граници Србије је један мигрант мање и у нашим земљама, али и у Европи, истакавши да Србија није и неће бити паркинг за мигранте.

- Не мислимо да треба да их чувамо, да би они једног дана решили да треба негде да оду. Сарадњом са нашим бугарским колегама ми можемо бар да ублажимо последице мигрантске кризе - поручио је министар полиције.

Министар Вулин је казао да је са министром Рашковим разговарао о размени информација, о заједничким патролама и поручио да ће заједничким радом учинити све да се мигрантска криза у најмањој могућој мери осети у свакодневном животу наших грађана.

- Нећемо дозволити промену суштине наших земаља и наших начина живота. Нама је у интересу као и Бугарској да транспорт људи и роба буде што бржи и што безбеднији, али не на уштрб одговарајућих контрола. Не можемо због брзине да занемаримо могућност шверца људи, наркотика. Зато ћемо у заједничком раду видети како можемо да убрзамо, али и сачувамо безбедност - изјавио је министар Вулин.

Овом приликом, министар Вулин је подсетио да је у плану отварање још једног граничног прелаза који су договорили председници Вучић и Радев.

- Наши председници су договорили отварање још једног граничног прелаза, а оно што се договоре Вучић и Радев ми ћемо спровести и врло брзо у наредном периоду ми ћемо предати бугарској страни наш предлог - казао је министар полиције.

Министар Рашков изразио је забринутост због миграционог притиска и истакао да Република Србија и Република Бугарска треба да појачају сарадњу у решавању тог кључног проблема.

- Јако битно питање је велики број теретних возила која оптерећују овај гранични прелаз. Изградња још једног граничног прелаза преко којег би та возила прелазила олакшала би путовања држављана Србије, али и растеретила овај гранични прелаз - рекао је Рашков.

БОНУС ВИДЕО - ЈА САМ УБЕЂЕН ДА ЈЕ ВУЧИЋ РАЗОЧАРАН: Орлић духовито одговорио на речи Драгана Ђиласа

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)