ВУЧИЋ НАКОН СЕДНИЦЕ САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ: Неће бити погрома као 2004. године, ни Олује, ни Бљеска (ВИДЕО)

Novosti online

21. 09. 2021. у 12:10 >> 12:44

СЕДНИЦА Савета за националну безбедност, на којој су главна тема била најновија дешавања на КиМ, одржана је данас у Београду.

ВУЧИЋ НАКОН СЕДНИЦЕ САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ: Неће бити погрома као 2004. године, ни Олује, ни Бљеска (ВИДЕО)

Фото: З. Јовановић

Савету је председавао председник Републике Александар Вучић, а седници су, поред осталих, присуствовали премијерка Ана Брнабић, министри Небојша Стефановић, Александар Вулин, као и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и директор БИА Братислав Гашић.
Након седнице председник Вучић се обратио јавности и пренео закључке Савета за националну безбедност.

Обраћање председника Вучића
- Морам да признам да сам задовољан стањем, како борбене готовости, тако и моралом и мотивисаношћу људи да унапређују наше капацитете, али и свим оним што нас чека, а то је наоружавање наше војске и полиције што је већ раније уговорено. Разговарали смо о ситуацији на Косову и Метохији, посебно после криминалне акције режима из Приштине. Закључци Савета су да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, али сигурности за Србе на КиМ, да Србија сматра непримереним изјаве у којима се Београд и Приштина изједначавају и кривица пребацује на обе стране. Закључено је и да је Србија спремна да настави дијалог у Бриселу, али да неће да прихвати решења наметнута једностраним криминалним акцијама. Ја сам током јучерашњег дана, а и јутрос добио предлог како би требало да изгледа компромисно решење, али сам га одбио. Сит сам политике свршеног чина. Да је Србија прихватила, одмах би се повукле Росу јединице, али ми не прихватамо услове - рекао је Вучић.

Фото: З. Ј. Мачак

- Повлачење свих трупа са севера КиМ, повратак на пређашње стање, па да онда одговарамо. Тражимо хитан одговор од ЕУ, постоји ли Бриселски споразум у правном промету. Морамо да видимо да ли тај споразум постоји или не. Заједница српских општина је суштина Бриселског споразума. Инсиситираћемо и на хитном пуштању Ивана Тодосијевића, јер је он осуђен супротно Бриселском споразуму. Такође, захтевамо да се хитно издају лиценце за две српске компаније за трговину електричном енергијом. Ми ћемо за Србе са КиМ обезбедити увек основне намирнице и моћи ће да живе. Додатне мере ћемо разматрати у наредних неколико дана. На овај начин желимо да покажемо да желимо мир - рекао је преседник.

- Неће бити погрома као што је било 2004. године, као што неће бити ни Олује, ни Бљеска - поновио је председник.
- Велики поздрав српским јунацима који су целу ноћ и цео дан издржавали албански терор. Ти људи су понос Србије и хвала им што чувају своја огњишта.

Фото: З. Ј. Мачак

О "случају воз"

-Ми хоћемо да долазимо у Брисел, а ви нећете да примењујете Бриселски споразум - додао је Вучић и подсетио на случај воза на коме су били осликани манастири.

- На том возу су били осликани српски манастири. То је била страшна увреда за албански народ, тај воз није стигао ни до 30 км од административне линије, али су зато они заузели север КиМ дугим цевима. Сећате ли се ко је тада био крив? Наша страна. А када они нешто ураде онда су криве обе стране. То је сушта истина и тако ствари стоје, за то су били криви Срби - рекао је Вучић.

Фото: З. Ј. Мачак

О изјавама Зорана Милановића

- Ја га разумем, он је велики и искрени пријатељ Србије, и он жели Србију да види у ЕУ, и ја му у томе сметам. Али то неће променити чињеницу да ће Србија да претекне ЕУ. Неће се променити то да на његове ниске и плитке увреде одговарам увредама. Да га вређам не пада ми на памет, он је избор хрватског народа, а народ да вређам не пада ми на памет - поручио је српски председник.


О предлогу Квинте и ЕУ који је одбио
- То што они нуде би значило да треба да будемо срећни и задовољни и да вичемо како је дивно решење што ће да нам дају проба таблице и да нам ставе стикере. Не би нам убудуће одузимали таблице, пустили би са КМ и ПР. Српске таблице са Косова би пустили као своје грађане, али грађане централне Србије не. Узели би златну средину, мало чак као навијали за нас, а да ови могу да остваре своје циљеве. Поштујемо ми добру вољу ЕУ, честитамо им на свему, али те шибица фазоне које Албанци покушавају да нам потуре, па трећина нама... Не желимо. Ја сам изабрао да кажем "Не", иако ми је много лакше да кажем "Да". Али не може. Једино решење је повлачење свих трупа са севера КиМ, повратак на пређашње стање, а онда можемо да идемо да разговарамо. Ми тражимо хитан одговор од ЕУ остаје ли Бриселски споразум на снази или не, и тај одговор тражићемо у наредних месец дана, а ако га не буде, то ће нам такође бити знак да тај споразум више не постоји - рекао је председник.

О изјави Беслимија
На питање како коментарише синоћну изјаву Бесника Бислимија да Заједница српских општина неће бити формирана, Вучић каже да је он кључни човек и да једино говори истину када је реч о њиховим намерама према Србима.
Његова мржња према Србима, каже Вучић, толико је велика и тада му треба веровати јер говори истину.
- Ја то желим да чујем од Европске уније. Ми смо поставили питање Европској унији има ли Бриселског споразума или нема. Зашто да долазимо у Брисел ако тог споразума нема, или само за Приштину важи да када им се свиђа они споразум примењују, а када им се не свиђа, они га не примењују - навео је председник.
- Ми морамо да будемо спремни на двоструке аршине и лицемерје, да би било другачије морате да ме ућуткате, али, ето, ја нећу... - казао је председник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)