ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА ИЗ ТУРСКЕ: "Увек ћу да говорим против политике чији је циљ нестанак Срба"

Новости онлине

17. 09. 2021. у 20:00

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се грађанима вечерас из Турске, где се налази у дводневној посети.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА ИЗ ТУРСКЕ: Увек ћу да говорим против политике чији је циљ нестанак Срба

Foto: Printskrin

Вучић је о посети Ангеле Меркел рекао да је то био изузетно важан догађај, и да нам је Немачка један од најважнијих партнера - и у економском и у политичком смислу.

- Канцеларка Меркел је једна од најважнијих политичких фигура у протеклих 16 година. Заиста сам задовољан њеном посетом, и подршком коју је пружала Србији и целом региону. Не могу да кажем да је то круна моје каријере, али још једном морам да подсетим на то колико смо добре односе имали током њеног мандата - рекао је председник.

Он је додао да је Србија на добром путу и да напредује, као и да не морамо да се осврћемо на друге.

- Ја не морам да позивам Додика па да нам једина тема буду Ђукановић, Изетбеговић или Милановић. Када сте довољно успешни то не морате да радите, и до препуштам њима. Ми ћемо да наставимо да радимо и да напредујемо, а они нека раде шта год желе - истакао је Вучић, и додао да га Ђукановић сваки дан напада.

Вучић о плану Мила Ђукановића за попис

Председник каже да је очигледно да Србија добро ради, чим нападају нашу земљу у медијима.

Foto: Printskrin

- Ђукановић будућност своје земље види у асимилацији свих, а ја видим нашу земљу где свако може да буде свој на своме. Он жели да гради своју земљу тако да Срба тамо не буде, а онда ће да одузме цркву. Смислили су да за попис направе посебан одељак националност, где би сви ваљда рекли да су Црногорци, а посебан део етничка група, да би могли да кажу да је 100 одсто црногорска националност - упозорио је Вучић.

Он каже да Србе у Црној Гори желе да сведу на етничку групу, и да га не занимају ни Милановић ни Ђукановић.

- Нећу да говорим ништа лично против њих, али ћу да говорим против политике чији је циљ нестанак српског народа. Још једанпут да кажем свима у региону - ништа нас не занима код вас, већ само право на опстанак и право на живот српског народа, што ми обезбеђујемо свима. Они кажу да сам ја позивао људе да млатарају неким заставама. Када сам ја то учинио - запитао је председник, и поновио да то никада није изјавио.

Вучић је рекао да је и у Њујорку, у квартовима где живе имигранти, дозвољено свима да каче своје заставе - било да су из Порторика, Ирске или Италије.

- За њих је само српска застава злочиначка. Ја постављам још једном питање, где сте чули да сам ја рекао нешто о томе. Последњих дана је у црногорским медијима само једна тема, а то сам ја. Па сам ја крив за Цетиње. А добио сам позив да идем тамо, али сам одлучио да не одем. Само сам честитао митрополиту Јоаникију, и никога нисам повредио. Осим тога што сам говорио о Српској православној цркви, а не само о православној цркви. То они желе, да тамо постоји само православна црква, чији су верници и Срби и Црногорци, па да на тај начин бришу Србе. А после тога је кренула жестока кампања из Загреба. Они желе да Црна Гора буде под њиховом доминацијом и утицајем - рекао је председник.

Вучић је рекао да без обзира на све нападе, он ће наставити да ради за бољитак Србије, и да жели све најбоље земљама у региону.

- Постао сам већа звезда од Леброна Џејмса - рекао је Вучић шаљиво, коментаришући хистерију у хрватским медијима.

- Крив сам и што сам Вукану дао такво име. Како се не сетише Данила, можда је то био мој покушај да утичем на хрватски престо. И то су објавили у најозбиљнијем листу, пазите. Да сам ја дао Вукану такво име зато што је то први син Стефана Немање, па ја тако желим да стварам Велику Србију - рекао је председник, и додао да је у томе разлика између нас и њих - пошто ми не одређујемо никоме каква имена дају деци.

- Што се наоружања тиче, они су фељтон направили о мени. Моја слика, и набрајање шта је све Србија купила и набавила. Свака им част, ако треба могу и фактуру да им пошаљем, да виде шта смо купили. Када видим све те нападе, сетим се речи владике Сергија који ми је рекао: "Док они тебе нападају, ја сам миран за Србију". А што се тиче сукоба Демократа и УРА, и за то сам крив, ваљда имам неке снимке у фиоци - рекао је председник Вучић.

Foto: Printskrin

Он је истакао више нико не може да унизи Србију, и да је то један од разлога за наоружавање, а потом је прокоментарисао изјаве Бакира Изетбеговића о хапшењу ратног злочинца Едина Врања.

- Они су два дана после тога ухапсили Србина у Фочи, ваљда да нам врате тако. Ја апелујем на наше тужилаштво да ступе у контакт са колегама из БиХ, да прекинемо причу о тим тајним оптужницама, и сматрам да је наш договор са Бошњацима од историјског значаја, и сматрам да нам је преко потребан. Ја никада не реагујем када крену са причом о отцепљењу Санџака, али их питам, када се сретнемо, да ли су сигурни у то. Све и да три општине желе да донесу неку одлуку, ја их питам да преброје општине у Републици Српској. Суштина је у томе да ми не желимо да мењамо границе, и желимо добру сарадњу са свима, али не желим да нам замерају што волимо Републику Српску - истакао је председник.

Вучић каже да су нам потребни што бољи односи са свима у региону, укључујући ту и Хрватску.

Вучић о изјави Саше Јанковића

Председник Вучић је поводом изјаве Саше Јанковића, о страним амбасадама и моћницима који су покушали да сруше власт у Србији, рекао да је уверен да је то истина.

- Сигуран сам да је говорио искрено. Ми добро пратимо шта раде стране службе у Србији, и нема ту филозофије, ми знамо да нису задовољни брзим напретком Србије. А што би се неко радовао већем расту Србије од Хрватске. Ево да вам наведем пример: 2014. године укупан БДП Србије је био 32.9 милијарди евра. У исто време у Хрватској њихов БДП је био 48 милијарди евра. И једни и други ове године завршавамо са 52. милијарде. Зашто би то неко волео. Најлакше им је да пишу да сам лудак или четник, иако ми нико никада није био четник, страдали су само зато што су Срби. Дакле, јел то смисао. Шта је у ствари то што ви тражите свим тим нападима на такав начин. И то што Србија више није прва у кошарци или фудбалу, већ у економији - рекао је Вучић, и додао:

- Видели сте како су страшно напали покојног патријарха Иринеја. Па да сам ја тако нешто рекао о Бозанићу настао би хаос. А они Степинца претварају у свеца, а патријарх Иринеј им је злочинац. Ускоро ће и патријарха Порфирија кренути да нападају.

Председник о напретку и успесима Србије

Вучић истиче да морамо да радимо и гурамо земљу напред, и да је то главни разлог зашто је дошао у посету Турској, где ће разговарати са председником Ердоганом и инвеститорима.

- Они покушавају да склоне мене, не зато што сам леп или паметан, већ зато што су разумели да је питање руководства изузетно важно. Ја ћу вам рећи нешто што сам научио. Стари Бин Зајед, човек који је ујединио Уједињене Арапске Емирате, отишао је у посету Либији 1974. године. Изашао је из авиона, пољубио арапску земљу, и рекао да се нада да ће његова земља изгледати једном као Либија, која је тада била најразвијенија арапкса земља. И погледајте како данас изгледају Емирати, и како изгледа Либија, без увреде. Сви седају на авион да иду у Дубаи, а нико не иде у Триполи и Бенгази. Е то вам је успех руководства, и људи који сањају велике снове. Е зато им ја сметам - рекао је председник Вучић.

Он каже да је пре неколико година била свакодневна хајка на њега због Савамале, а да су данас сви одушевљени изгледом Београда на води.

- Неки храбри људи су почели да граде ауто-путеве, болнице, фабрике. Толико смо урадили за нашу земљу, за сваки град. Људи нису будале, виде ко се за њих бори и коме је стало. Па три дана сам трчао када ме је онај старац питао за пут Рудно-Студеница. И био је у праву, нису почели да га граде. А сада раде на томе. За то живим, и за то се борим - истакао је он.

Вучић је прокоментарисао речи Ангеле Меркел да он не даје лажна обећања, и рекао је да се увек труди да његова реч има тежину.

Вучић о састанку са европарламентарцима

Председник је потом рекао да је прихваћено све што су донели европарламентарци, и потом говорио о преговорима са опозицијом.

- Могли сте да прочитате њиховог идеолога Веселина Симоновића, који је рекао да су они још прошле године знали да нису проблем изборни услови, већ слабост опозиције. Не можете да преварите људе, не гласају овде људи од 10 година. Па 2012. године нисмо имали ниједну новину која је писала против власти, а сада имамо "Време", "НиН", "Недељник", "Н1", "Нова С", такве бљувотине пишу. Што говорите лоше о својој земљи, и знате колико то није истина - запитао је председник.

Свашта може да се деси, али није могуће да преварите народ, рекао је Вучић.

- Народ види ко се бори, ко трпи ударце. Рузвелт је то овако рекао: "Сва слава припада онима који су у рингу, који трпе ударце, а не онима који гледају са стране" - казао је председник.

Он истиче да је сутра седница ГО СНС, и да је то прва седница коју он неће водити.

- Председаваће Милош Вучевић, и неће бити речи о кртицама и ономе што је говорио Саша Јанковић. Он је причао о ономе што се стварно збивало, и ја мислим да је то историјска ствар. Значи он је одбио те понуде, њему су хтели да кажу који људи из странке су спремни да сарађују, и да потом сруше власт. И он је то одбио, и то је часно. Не плашим се ни отказивања срца, па ни од тога да ли ће да ме смене - казао је Вучић.

Председник открива да га је Едвард Кукан данас на састанку питао зашто је тако добре воље, иако је на крају мандата, на шта му је одговорио да има разлога да буде задовољан.

- Ја вам понављам, запамтите ове моје речи, неће моћи да окрече белу траку на путевима које смо направили. Ни обданишта, школе и болнице које смо направили. Очекујете од мене да не будем задовољан. Како да не будем задовољан када пред својим очима видим напредак. А ја мислим да увек морамо боље, више и снажније. За све то је био потребан огроман труд и рад. Шта може да ми се деси? Да ме изда срце, да ме неко смени - запитао је он.

Foto: Printskrin

Вучић каже да се не плаши "издаје" из редова странке, и да само жели да ради још више, што нико не може да победи.

Председник о изборима

Он је потом говорио и о председничким изборима, и прокоментарисао најављене противкандидате.

- Милош Јовановић је озбиљан човек, Бошко Обрадовић је рекао оно што сви о себи мисле. Ми ћемо да кандидујемо онога ко има највећу шансу да победи. Добро је да буде изборна утакмица што боља. Ја се надам да ће у склопу кампање Владимир Вулетић пристати на полиграф, и да каже какве је односе имао са малолетним дечацима - навео је Вучић, па говорио о сутрашњој седници ГО СНС.

- Биће речи о скупштини СНС крајем октобра, и о припреми за изборе. Ми немамо чистке, оне се спроводе углавном у Демократској странци, зато тамо има десет мањих странака, и све су исте. Али су им сујете јаке - навео је председник.

Вучић о инвестицијама

Он истиче да је јуче имао разговоре у Београду са великом групом турских инвеститора.

- Причао сам са младићем који је оженио Српкињу из Малог Зворника, отворио фирму и запослио 160 људи. И има планове да запосли још 200 до 300 људи. Знате ли шта то значи за Мали Зворник. Или места попут Лебана, Крупња, Лесковца или Житорађе. Тамо не можете да одведете Бош и Сименс, али морамо да размишљамо о свом руралном и субурбаном делу. То је друга плата у једној породици - истиче председник, и наводи да ми морамо да наставимо да развијамо и дуално образовање.

- Турска је велики играч, много јачи од нас. Често се чујем са Ердоганом. Он је човек који је веома пажљив, и увек позове. И када се Вукан родио, и када су постојали проблеми са здрављем. Турци воде рачуна о томе - рекао је председник.

Он каже да увек постоји само једна истина, и да су рад и резултати његово главно оружје.

- Оно што је важно шта остаје иза вас. Сви људи су смртни, осим оних који оставе велика дела иза себе, и када сневате велике снове, па се људи и за педесет година сете вас, то је велика ствар. Као што се ми данас сетимо Стефана Немање, Карађорђа, Милоша, Александра, Михајла, Милана, Петра и Александра... Уверен сам да ће се неко за 100 година сетити, и за то живим - закључио је председник Вучић.

БОНУС ВИДЕО: Живела Србија! ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА У СЛИКАМА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)