ЏИХАД ЈЕ ОЖИВЕО: Срђа Трифковић упозорава на велику опасност од аутошовинизма - Више нисмо сигурни ко смо

С. Рајковић

17. 09. 2021. у 08:06

ИСТОРИЧАР проф. др Срђа Трифковић био је гост емисије "Ратна соба" Стива Бенона.

ЏИХАД ЈЕ ОЖИВЕО: Срђа Трифковић упозорава на велику опасност од аутошовинизма - Више нисмо сигурни ко смо

Фото: Принтскрин

Професор Трифковић је први Србин ког је бивши саветник америчког председника Доналда Трампа и бивши стратег Беле куће интервјуисао, а у Беноновој емисији историчар је упозорио на проблем радикалног ислама и подсетио на терористички напад на Куле близнакиње. 

- Проблем је почео само неколико дана након тих терористичких напада, када је Џорџ Буш са својом пратњом отишао у џамију у Балтимору и изјавио да терористи немају никакве везе са оним што је он назвао "правим исламом", који је "религија мира". Проблем дефинисања непријатеља и дефинисања џихадистичког начина размишљања који је довео до 11. септембра од тада је са нама - рекао је Срђа Трифковић.

Синдром цивилизацијске мржње према себи, који је већ раширен с обе стране Атлантика, примарни је разлог зашто је двадесет година након 11. септембра џихад поново оживео, тврди професор Трифковић.

- Више нисмо сигурни ко смо, више нисмо поносни на то ко смо. Напротив! Конкретно у Америци ово је попримило патолошке облике, чију смо екстремну манифестацију видели раније данас уклањањем статуе Роберта Е. Лија из Ричмонда. Сведоци смо немогућности супротстављања џихаду, који представља цивилизацијску претњу немуслиманском свету - сматра историчар.

Срђа Трифковић каже да би волео да види савез САД, Европе и Русије.

- Коначно, што се тиче Русије, мислим да је погрешно третирати Путина као ривала и као непријатеља. Русија је стагнирајућа сила која има многе цивилизацијске сличности са Сједињеним Државама. Дугорочно бих волео да видим „северни савез“ Америке, Европе и Русије, који се сви налазе у истом цивилизацијском чамцу, демографски и културно - сматра професор Трифковић.

Фото: ЕПА

Говорећи о Авганистану, Срђа Трифковић каже да је највећи победник у овом тренутку Кина.

- Они су већ склопили договор са талибанима како би зауставили све нападе џихадиста на спасилачку линију западне Кине која се гради преко Пакистана до луке Гвадар у Персијском заливу. Ово је кинески начин заобилажења Индије, њеног старог ривала и витална је карика у пројекту "Појас и пут". Ако су Кинези способни, а мислим да се јако труде, да постигну трајан договор са џихадистима у Авганистану, то би им дало додатни ас у рукаву у геополитичком смислу - рекао је професор Трифковић.

БОНУС ВИДЕО: Талибани славе победу у Кабулу

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)