ХРВАТСКА ОБНАВЉА УСТАШТВО: Саво Штрбац о новом удару на СПЦ

Novosti online

16. 09. 2021. у 11:05

САВО Штрбац председник ВЕРИТАС-а рекао је да је Српска православна црква у Хрватској на удару.

ХРВАТСКА ОБНАВЉА УСТАШТВО: Саво Штрбац о новом удару на СПЦ

Фото: Принтсцреен

- У Хрватској није ништа ново. Још пре 11 година почело се оснивање (тзв.) ХПЦ, а пошто се не могу регистровати, измишљају свакакве стваре. Тренутно имате три групације у Хрватској које се изјашњавају као (тзв.) ХПЦ, а оне су све три посвађане. Није им главни мотив новац. Тамо су православци, од ових групација никог није брига о имовини, нити они полажу права на било какву имовину. Ту је идеолошка борба. Оснивач све ове три групације је Анте Павелић 1942. године. Сви се позивају да су они настављачи тога, а иза њих стоје проусташки оријентисани људи - каже Штрбац, који наводи да су се те групе организовано пописивале као православци, да би себи дали на значају.

Саво Штрбац је навео да је у питању обнављање тзв. "Хрватске цркве" из НДХ.

- Говоримо шта им је циљ био и остао. И то они говоре нон-стоп. Циљ је да се Срби из Хрватске одвоје од Београда. Сви желе аутокефалност цркве. Кад имате аутокефалну цркву ви сте онда распарчали тако народ. Кад ви те Србе одвојите од матице, ви сте од њих направили поданике државе у којој живе - рекао је Штрбац.

Саво Штрбац је позвао и све Србе на територији Хрватске да се не устручавају да се декларишу као православни Срби, јер ће само на тај начин успети да се одрже као највећа национална мањина на том простору.

(Курир ТВ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)