НЕНАД ПОПОВИЋ: Данас се сећамо геноцида над Србима од монструма НДХ

Танјуг

13. 09. 2021. у 12:24

МИНИСТАР Ненад Поповић, који присуствује обележавању празника Светих мученика јасеновачких у Јасеновцу, поручио је да се данас сећамо геноцида који је спроведен над Србима у логору Јасеновац од, како је рекао, руке монструма нацистичке Независне државе Хрватске.

НЕНАД ПОПОВИЋ: Данас се сећамо геноцида над Србима од монструма НДХ

Фото: Танјуг

Поповић је у изјави за Танјуг подсетио да до данашњег дана није утврђен тачан број страдалих и казао да се подаци о томе крију и фалсификују.

- Али, ради се о стотинама хиљада Срба, Јевреја и Рома који су на најмонструозније начине мучени и убијани у Јасеновцу. Та убиства су била спровођена на систематски начин са циљем да се затру трагови постојања српског народа на овом простору - указао је Поповић.

Изразио је жаљење због тога што се данашње хрватско државно руководство никада није јасно одредило према геноциду над Србима који су починили Хрвати у Другом светском рату.

- Напротив, хрватски политичари величају усташтво и показују целом свету да је данашња Хрватска идеолошка наследница нацистичке НДХ. Под таквим околностима тешко је говорити о истинском помирењу у региону којем Србија тежи - додао је.

Поповић каже да ће Србија наставити да се бори за истину и за то да свака жртва усташких злочина буде уписана и запамћена у историји јер, како каже, народ који не зна своју историју, не може ни да гради своју будућност.

- Зато је важна иницијатива председника Вучића да се у Доњој Градини изгради Меморијални центар за све српске жртве - поручио је Поповић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)