АНГЕЛА ПОТВРЂУЈЕ: Србија је кључна држава на Балкану - Зашто немачка канцеларка сад долази у Београд

Д. МИЛИНКОВИЋ

10. 09. 2021. у 07:54

НИЈЕ случајно што је немачка канцеларка Ангела Меркел, на крају свог мандата, изабрала управо Београд за билатералну посету и разговор са председником Србије Александром Вучићем, док ће са свим осталим лидерима региона састати на заједничком скупу у Тирани.

АНГЕЛА ПОТВРЂУЈЕ: Србија је кључна држава на Балкану - Зашто немачка канцеларка сад долази у Београд

Фото АП

Тиме је Берлин јасно ставио до знања да наша земља има кључну позицију у региону и да сви процеси на Западном Балкану у највећој мери зависе од Београда.

Овако саговорници "Новости" укратко тумаче балканску мини-турнеју одлазеће немачке канцеларке, током које ће 13. септембра посетити Србију, а дан касније, 14. септембра бити у Албанији, где ће бити организован заједнички ручак са премијерима држава региона.

За бившег дипломату Зорана Миливојевића нема дилеме да је долазак Меркелове више него снажан сигнал какав значај Берлин даје Београду:

- Посета Меркелове региону је у функцији њене политичке оставштине и има за циљ да пошаље две важне поруке. Прва је да и региону, али и свом наследнику на челу немачке владе поручи да Западни Балкан остаје у врху спољнополитичких приоритета Берлина.

Други је да још једном потврди позиције Немачке када је реч о овом простору.

Миливојевић сматра да ће Меркелова нагласити да Берлински процес не престаје, али и још једном поновити да Немачка, када је реч о Косову и Метохији, стоји на становишту непромењивости граница, односно да је за Берлин КиМ независно и изван састава Србије.

Фото Архива

Када је реч о иницијативи "Отворени Балкан" око које су се договорили Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније, Еди Рама и Зоран Заев, наш саговорник очекује да висока гошћа неће оспорити потребу да регион сарађује:

- Не очекујем, међутим, да ће немачка канцеларка исказати отворену и недвосмислену подршку "Отвореном Балкану", као што су то, рецимо, учиниле САД. Меркелова ће пре истаћи потребу за ЕУ интеграцијама и интерес Уније за цео овај регион.

Срђан Граовац, из Центра за друштвену стабилност, каже, за "Новости", да не чуди досадашња суздржаност Немачке око "Отвореног Балкана", јер су то подржале САД, у време Доналда Трампа:

- Међутим, "Отворени Балкан" није нешто што не одговара немачким интересима. Пројекат повезивања народа у овом региону не може да штети Немачкој, јер на томе почива и ЕУ.

Овом посетом Меркелова даје један посебан значај Србији и потврђује да је наша земља кључна у региону. Она је то и раније потврђивала. И не само то, ово је и посебна потврда њеног пријатељског односа према Вучићу, јер он је био кључни фактор који је успео да поправи односе Србије и Немачке, нарушене у време када је председник био Борис Тадић.

Вучић је својим ангажманом успео да се ти односи поправе и да се изгради снажно пријатељство, па чак и савезништво двеју држава.

Поједине коментаре да је посета Меркелове "протоколарна" јер је на крају њеног мандата, Граовац одбацује и наглашава да се у Немачкој владе и канцелари мењају, али да смернице политике остају исте и у њој нема радикалних заокрета.

ГАС ЗА ДОЛАЗАК НОВИХ КОМПАНИЈА

ПОСЕТА Меркелове може бити од изузетног значаја за Србију за долазак нових немачких инвеститора. Немачка је наш убедљиво најзначајнији трговински партнер. Од почетка године забележен је раст од 25,1 одсто укупне трговинске размене у односу на претходну годину, а у првих седам месеци 2021. трговинска размена је достигла 3,57 милијарди евра и могуће је да ће до краја године премашити шест милијарди. Немачка је и један од највећих инвеститора у Србији: 2014. године 17.000 људи је радило у немачким компанијама у Србији, а данас је запослено 71.000.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ВУЧИЋ О УВРЕДАМА МИЛАНОВИЋА НА РАЧУН АНЕ БРНАБИЋ: Много више говорите о себи, него о њој