СЛОЖНО У ОДБРАНУ СРБА И РС: Вучић данас са представницима Бањалуке, на састанак позвано и више партија из Србије

Д. М. С.

04. 08. 2021. у 07:00

ПОМОЋ нашем народу и спречавање прогона, заштита Републике Српске уз поштовање интегритета Босне и Херцеговине и "Дејтонског споразума", као и да је кључни циљ очување мира - то су главне теме данашњег састанка председника Србије Александра Вучића са политичким представницима из Бањалуке, као и са лидерима неколико српских партија.

СЛОЖНО У ОДБРАНУ  СРБА И РС: Вучић данас са представницима Бањалуке, на састанак позвано и више партија из Србије

Фото Танјуг

Овај сусрет заказан је баш на Дан сећања, а уочи вечерашње централне манифестације посвећене страдању нашег народа у акцији "Олуја". Састанак у Београду организује се у веома осетљивом тренутку за Србе у РС, на које је сада практично отворен лов по закону о спречавању "геноцида" који је наметнуо сада већ бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Тај Инцков потез додатно је подигао тензије на релацији Бањалука - Сарајево, а одговор Српске је био бојкот заједничких институција БиХ и усвајање докумената и закона у РС којима се поништавају штетне одредбе. Међутим, већ су поднете и прве кривичне пријаве против Срба због негирања "геноцида" у Сребреници.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, у интервјуу, за "Новости", изнео је да ће председника Вучића упознати са свим детаљима последњих дешавања у БиХ и РС, наводећи да су управо детаљи битни. Он је најавио да ће питати и за могућност да се Српска прикључи иницијативи "Отворени Балкан", односно пројекту економског повезивања Србије, Северне Македоније и Албаније.

Позив на састанак добиле су и странке које у Скупштини Србије учествују у међустраначком дијалогу о изборима без присуства страних посредника.

Лидер ДСС Милош Јовановић ићи ће на састанак ако тако одлуче страначки органи, наводећи да мисли да на њему треба сви да се појаве:

- Ово није политикантско, већ озбиљно политичко и национално питање. Србија треба сада да покаже у највећој могућој мери јединство у подршци РС.

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић, такође, чека одлуку Председништва о позиву на састанак:

- Без обзира на идеолошке разлике, странке треба да буду јединствене када је угрожена РС или када треба бранити КиМ у саставу Србије.

Заменик председника СРС Александар Шешељ потврдио је за Танјуг да ће ићи на састанак, наводећи да странке у Србији морају да изразе политичко јединство по питању ситуације у РС.

ШМИТ СЕ ЧУДИ ГДЕ ЈЕ ДОДИК?!

НОВИ високи представник у БиХ Кристијан Шмит рекао је у уторак, после састанка у Председништву БиХ којем српски члан Милорад Додик није присуствовао због бојкота институција у Сарајеву, да му је "жао што нису била присутна сва три члана". Он је навео да је прошле недеље обавештен да ће 3. августа сва три чланова Председништва присуствовати састанку. Шмит је изразио уверење да ће бити прилике да ради заједно и с Додиком:

- Састајаћемо се и сарађивати, јер нам је то свима обавеза - да заједно радимо у интересу државе и људи БиХ. Тако да ћу наставити да радим са свима и уверен сам да ћу доћи до конструктивног дијалога.

НЕНАД ПОПОВИЋ: ПЛАН ЈЕ ДА НАС ОСЛАБЕ

СРБИ никада неће прихватити одлуке међународних представника којим се српски народ проглашава за геноцидан, поручио је у уторак министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Оценио је да је једини циљ таквих одлука слабљење српског народа на Балкану, рушење дејтонске Републике Српске и њено утапање у централизовану БиХ у којој би, како каже, српски народ био мањина без политичког значаја:

- Они који доносе овакве одлуке против Срба желе да читаву БиХ врате три деценије назад, у нове поделе и сукобе, уместо да се прича о будућности и истинском помирењу Срба и Бошњака.

ГОРДАН ГРЛИЋ РАДМАН: ПРЕДСТАВНИК ИЗ ПРОШЛОСТИ

МИНИСТАР спољних послова Хрватске Гордан Грлић Радман оценио је за немачки "Франкфуртер алгемајне цајтунг" да је функција високог представника реликт из непосредног послератног периода.

Говорећи о тзв. Бонским овлашћењима високог представника, која је Валентин Инцко искористио, Гордан Грлић Радман је рекао да Канцеларија ОХР на то има право, али је оценио да њихова примена представља дефицит демократије који је неспојив с европским амбицијама БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)