ОДЛУКУ О ПРИЗНАЊУ НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА ПОВУКЛО 18 ДРЖАВА: Старовић - Србија спремна ако Приштина одлучи да прекши мораторијум

Танјуг

03. 08. 2021. у 00:52

ДРЖАВНИИ секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је вечерас да би у случају да Приштина прекрши мораторијум, који је део Вашингтонског споразума, Београд реаговао одмах и број земља које би преиспитале и повукле одлуку о призњану Косова био би далеко, далеко већи у односу на оне које би га признале.

ОДЛУКУ О ПРИЗНАЊУ НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА ПОВУКЛО 18 ДРЖАВА: Старовић - Србија спремна ако Приштина одлучи да прекши мораторијум

Фото: Танјуг

Старовић је за ТВ Танјуг, упитан да прокоментарише наводе да је 10 земаља спремно да повуче признање ако би Приштина инцирала нова признања, подсетио да је у кампањи коју је Србија покренула 2017. године 18 земаља повукло одлуку о признавању независности.

- Постигнут је циљ у великој мери, 110 земаља је било на страни Приштине, преко половине чланица УН. Успели смо да број смањимо за 18 и спустимо га испод кључног броја од 97 - рекао је Старовић.

Србија је, како је нагласио, посвећена поштовању свих обавеза прихваћених на међународном плану, било Бриселског или Вашингтоноског споразума - чији је кључни део двоструки мораторијум. Подсетио је да то значи да ће Србија супсендовати активности на "отпирзнавању" независности КиМ, а Приштина се суждржати од тражења подшке за чланство у међународним организацијама.

Државни секретар је нагалсио да ће Србија до последњег слова и дана поштовати договор. Додао је да смо се надали да би ако би постојала добра воља Приштине и међународне заједнице тај меораторијум могао да буде продужен.

- Али такве воље нема у Приштини, али ако прекрше до 4. септмбра или одлуче да га се не придржавају после, бићемо спремни за тако нешто - рекао је он и нагласио да не би могао да говори о земљама које би промениле став по питању призања косовске независности због посвећености споразуму потписаном у Вашингтону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)