СТАБИЛНОСТ КЉУЧНИ ЦИЉ, ПУТ У ЕУ ОСТАЈЕ ПРИОРИТЕТ: Државни врх Србије са државним секретаром немачког МСП Мигелом Бергером

Д. М.

31. 07. 2021. у 07:37

ЗА Србију је од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација свих земаља ка што интензивнијој сарадњи у свим областима, а посебно економској. Наша земља је један од главних покретача тог повезивања, путем бројних пројеката и иницијатива, укључујући и "Отворени Балкан".

СТАБИЛНОСТ КЉУЧНИ ЦИЉ, ПУТ У ЕУ ОСТАЈЕ ПРИОРИТЕТ: Државни врх Србије са државним секретаром немачког МСП Мигелом Бергером

Фото Танјуг/АП

Ово је јуче председник Србије Александар Вучић поручио током сусрета са државним секретаром Министарства спољних послова Немачке Мигелом Бергером. Вучић је госту из Берлина пренео да пуноправно чланство у ЕУ остаје спољнополитички приоритет и стратешко опредељење Србије, а то су током разговора са Бергером потврдили и премијерка Ана Брнабић и министри Никола Селаковић и Јадранка Јоксимовић.

Такође, председник је изразио очекивање да ће Немачка пружити конструктивну подршку дијалогу Београда и Приштине и проналаску компромисног решења које ће задовољити интересе обе стране и омогућити трајну стабилност региона уз примену постојећих договора:

- Немачка је један од најзначајнијих економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду. Заинтересовани смо за унапређење економске сарадње.

Председница Владе је нагласила да је Србија посвећена дијалогу са косовским Албанцима, али да постоји велика забринутост због актуелне ситуације и најновијих притисака Приштине на српске повратнике. Представник немачког шефа дипломатије истакао је значај дијалога и навео да ће Немачка наставити да пружа пуну подршку овом процесу како би се пронашло конструктивно решење. Бергер је истакао да Немачка већ констатује позитивне кораке које Србија спроводи у фундаменталним областима и нагласио да ће наставити да пружа пуну подршку нашој земљи на путу у ЕУ.

Шеф дипломатије Никола Селаковић је током сусрета са немачким дипломатом изразио задовољство што ускоро очекујемо посету канцеларке Ангеле Меркел Србији. Селаковић је додао да се увелико ради на припреми закључивања више међудржавних споразума, нарочито у области културе, образовања и науке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)