ВУЧИЋ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: Гасовод је жила куцавица, поносан сам на компресорску станицу (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

30. 07. 2021. у 11:03 >> 10:48

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић данас је обишао радове на изградњи компресорске станице Велика Плана.

ВУЧИЋ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: Гасовод је жила куцавица, поносан сам на компресорску станицу (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Принтскрин/Инстаграм

Реч је о станици која се гради у оквиру пројекта изградње гасовода од границе са Бугарском до границе са Мађарском.

 - Веома сам задовољан, годинама смо чекали на овакве пројекте, гасовод је један од њих - рекао је Вучић.

- Велика ствар за Србију, Бугари такође завршавају свој део посла када и ми - рекао је Вучић.

Како председник истиче, битно је ићи са примарном мрежом, док се не дође до челика и пластике.

Фото: Принтскрин

 

- Треба да направимо све да буде јефтинија варијанта - констатовао је Вучић.

Председник Вучић је поздравио раднике и питао их како издржавају врућину ових дана.

- Нормално - одговорили су они.

Међу радницима је било и нешто Руса, као и Словенаца. Он је са њима разговарао на руском језику и пожелео им срећан рад и у наставку радова.

Фото: Принтскрин

 

Тренутно ради и 70 Турака на гасоводу , а Вучић је нагласио да су они добри радници, али да је проблем што у Србији више немамо ни месара ни тесара.

- Преко 80.000 градилишта у овом тренутку имамо у Србији,а пре неколико година на нивоу државе било је само око 12.000   - рекао је Вучић.

- Биће много боље него што је било, биће урађено као писта! - рекао је председник и захвалио се свима.

Фото: Принтскрин/танјуг

 

- Изградили смо гасовод граница Бугарске и Мађарске и тренутно се налазимо на компресорској станици Велика Плана, ова станица се састоји од доње и горње стране, у горњем делу се налази гас високог притиска, а у доњем помоћни објекти. Компресорске јединице су срце ове станице - рекао је главни извођач радова.

Фото: Принтскрин/Инстаграм

 

БОЦАН ХАРЧЕНКО: СВЕ ЋЕ БИТИ ЗАВРШЕНО У ОКТОБРУ

- Веома сам задовољан, компресорска станица показује да се гасовод развија у складу са уговорима и темпом о коме смо причали 1. јануара ове године. Нема ни црва сумње да ће све бити завршено у октобру. Србија ће постати транзит за гасовод- рекао је амбасадор Русије Александар Боцан Харченко и додао да је ово европски пројекат у Србији.

Свим радницима велико хвала, тешко је пронаћи одговарајућу реч којом бих описао овај доживљај, заиста упечатљиво - нагласио је Боцан Харченко.

ВУЧИЋ: ПОНОСАН САМ НА КОМПРЕСОРСКУ СТАНИЦУ

- Поносан сам на чињеницу да се данас налазимо овде. Када кажемо народу компресорска станица, 99 одсто људи не зна о чему се ради, као што ни ја нисам знао. Али без ове станице, ми не бисмо могли да имамо уравнотежен гас. Решавамо велики проблем сваке земље - енергетску ефикасност.

У СРБИЈИ НАЈЈЕФТИНИЈА СТРУЈА

Имамо најефтинију електричну енергију у целој Европи. А то све зато што производимо највише струје у региону. Македонији продајемо струју. Расту и наше потребе за електричном енергијом,имамо све већи број фабрика, повезујемо велики број градова - рекао је Вучић.

Фото: Танјуг

 

Ми овакав гасовод нисмо изградили 70 година, ми о томе не причамо, као да се стидимо овога. А гасовод је жила куцавица - нагласио је председник Србије.

- Овај пројекат је од изузетног значаја и хвала нашим и руским компанијама на труди и раду, као и што раде у тешким условима. Имам страх да нећемо стићи до октобра да завршимо, зато вас молим да радимо и у овим условима. Урадићемо огроман посао за нашу земљу, а и зарађиваћемо на гасу који буде пролазио кроз нашу земљу -закључио је Вучић.

Фото: Танјуг

 

НЕМА ЗИМЕ ЗА НАС ШТО СЕ ТИЧЕ ГАСА

На питање да ли ће цена гаса бити јефтинија Вучић је одговорио:

- Не могу то да кажем. Веома сам уплашен због најављених карбон такси,али се надам да ћемо имати довољно снаге да то превазиђемо. Зато сам срећан што у Србији имамо и бакра и челика. Цена гаса се формира на светском тржишту, али више од 100 долара је јефтинији гас за нас, захваљујући Русима. Што се тиче квалитета гаса, код нас је одличан.

Велика је борба за новац, нагледаћемо се ми циркуса у нареним годинама, огромне су промене, богати желе да задрже новац. Што се тиче гаса, нема зиме за нас - рекао је Вучић.

СТОПА РАСТА 13,5

- Што се тиче процене стопе раста, први квартал је плус 1,7, више од очекиваног а сад ми смо очекивали 10,6 за други квартал а тако је и у ММФ а ми се надамо да то буде 13,5 а ја сам се понадао да може и више.. Данас поподне имаћемо процену око 16-17 сати поподне... Ја ћу то да сликам, па да окачим на Инстаграм, на стори - рекао је председник данас у Великој Плани, после обиласка компресорке станице која ће спречавати губитак гаса на путу до потрошача.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)