МИСИЈА ОЕБС НА КИМ: Поражавајућ извештај - Стопа повратка на Косово у опадању, висока незапосленост

Д. З.

27. 07. 2021. у 23:03

ПРИЛИКОМ представљања петог Извештаја о процени права заједница , шеф мисије ОЕБС на Косову и Метохији Мајкл Девенпорт је рекао да је у посебном фокусу намера да се косовски правни оквир усклади са међународним стандардима и да се институције придржавају закона који штити права заједница.

МИСИЈА ОЕБС НА КИМ: Поражавајућ извештај - Стопа повратка на Косово у опадању, висока незапосленост

Фото: Танјуг

У извештају мисије, а како је наведено у саопштењу за јавност, наводи се да  је “остварен напредак од децембра 2015. до децембра 2019. године у области интеграције правосуђа” и подсећа  да је усвојена “правно обавезујућа Уредба о провратку расељених” и да је “побољшана функцијаиИнституције омбудсмана” .

-Закључак је, међутим, да се у другим областима ситуација није променила, те да су и даље присутни проблеми са применом Закона о употреби језика - додаје се даље у саопштењу за јавност Оебс, а поводом изештаја о правима заједница на Косову.

Наводи се да образовање на српском језику није заступљено у косовским институцијама и подсећа да је сваке године све мање расељених који се враћају. Такође, висока је стопа незапослености међу припадницима невећинских заједница, посебно Рома, Ашкалија и Египћана. У извештају се подсећа да се и даље дешавају инциденти који погађају мањинске заједнице, као и да постоје међуетничке тензије, а медијски садржај намењен невећинским заједницама оцењен је као “оскудан”.

-У сваком демократском друштву важно је да све заједнице могу да живе у сигурном окружењу, да могу да користе свој језик, да практикују своју културу и религију. Надам се ће све релевантне институције озбиљно размотрити препоруке и следити одговарајуће мере, јер је унапређење права невећинских заједница камен темељац у изградњи стабилног друштва - казао је Девенпорт поводом поменутог извештаја  а наведено је у вечерашњем саопштењу за јавност Оебса .

У најновијем извештају о процени права заједница ОЕБС констатује да су се према подацима Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР), закључно са децембром 2019. године, на Косово од 2000. вратила 28.302 расељена лица, а да се стопа повратка смањивала сваке наредне године и да је овај тренд и даље у опадању. Иначе, УНХЦР процењује да се на КиМ налази 16.151 расељено лице, од којих 412 живи у неком од привремених колективних прихватилишта (22).

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)