ПРОМЕЊЕНА ТАЧИЈЕВА ОПТУЖНИЦА: Специјализовано веће у Хагу уважило захтев бранилаца четворице вођа ОВК

С. Ј. М.

23. 07. 2021. у 20:27

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНА већа Косова, суда који у Хагу суди за злочине ОВК, изашла су у сусрет приговору осумњиченог Кадрија Весељија и "олабавила" оптужницу против њега и још тројице шефова ове терористичке организације - Хашима Тачија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

ПРОМЕЊЕНА ТАЧИЈЕВА ОПТУЖНИЦА: Специјализовано веће у Хагу уважило захтев бранилаца четворице вођа ОВК

Архива

Судија за претходни поступак Николас Гију наложио је специјализованом тужиоцу да достави измењену оптужницу против њих која искључује проширени облик одговорности удруженог злочиначког подухвата на злочине са посебном намером.

Овај захтев Весељијеве одбране је прошао, док су им сви остали одбијени. Такође, судија је делимично одобрио поднеске бранилаца Тачија, Сељимија и Краснићија којим оспоравају форму оптужнице и наложио специјализованом тужиоцу да кориговану верзију достави до 3. септембра.

Тачи, Весељи и остала двојица су ухапшени почетком новембра 2020. године и од тада су у Хагу у притвору. Тачијева одбрана последњих месеци интензивирала је активности око захтева да се он пусти да се брани са слободе или да се пребаци у кућни притвор у неку трећу земљу која се не граничи са такозваним Косовом. Његов адвокат Грегори Кихо послао је суду захтев за пуштање Тачија из притвора.

Како наводе приштински медији, у том захтеву су наведене две државе које су дале гаранције да Тачи борави на њиховој територији и да ће обезбедити његов повратак у притвор или судницу. У јавности се протеклих дана спекулисало да су те две земље Словенија и Хрватска.

Словеначки медији су као објашњења наводили да је Тачи у пријатељским односима са њиховим премијером Јанезом Јаншом и да је Тачи током деведесетих година живео на Бледу.

Специјализовано тужилаштво пре седам дана успротивило се пуштању Тачија из притвора новодећи да постоји реална опасност да ће утицати на сведоке. Такође су навели да Специјализовани суд има надлежност само на Косову и у случају пуштања Тачија у неку трећу земљу он не би могао да надгледа његов боравак и поступке, нити да наложи интервенцију.

ЗЛОСТАВЉАЊА И УБИЈАЊА

СВА четворица некадашњих шефова ОВК су оптужени су да су 1998. и 1999. године као чланови УЗП имали заједнички циљ да обезбеде контролу над целим Косовом и Метохијом и то методама које су укључивале застрашивање, злостављање, насиље, незаконито уклањање и убијање оних које су сматрали противницима - наводи се у оптужници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)