ВУЧИЋ ПОРУЧИО ГРАЂАНИМА: "Можете да ме волите или не, али чињенице су јасне - Србија расте и гради се"

Новости онлине

16. 07. 2021. у 20:48

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић гостовао је вечрас у емисији "Пета ноћ" на нишкој телевизији "БелАми", где је говорио о најважнијим питањима за грађане наше земље.

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ГРАЂАНИМА: Можете да ме волите или не, али чињенице су јасне - Србија расте и гради се

Фото: Принтскрин/Белами

Вучић о вакцинацији

Водитељ је на почетку Вучића питао зашто многи млади људи неће да се вакцинишу, на шта је председник рекао да је често проблем у старијима који не знају лепо да објасне важност имунизације.

- То је последица младалачког бунта, али и теорија завере које стално колају. То је негде и људска природа, лако је измислити десет прича и лагати народ да ће да вам се залепи новчић. Проценти нам показују да у неким земљама постоје још већи проблеми са тим него код нас - казао је Вучић.

Председник је казао да је проблем у ономе што може да се деси са бројем заражених, и замолио је људе још једном да се вакцинишу, а потом и похвалио Нишлије који су се одазвали на позив за имунизацију.

- Постоје у Новом Пазару и Тутину неки верски разлози, али какве разлоге имају људи у Мионици. Ви стимулишете некога, терате га да себи спаси живот. Доносе ризик за своје окружење, и то је та врста одговорности коју не разумем, али ми као држава смо много урадили како би подстакли људе - рекао је председник.

Вучић је казао да би у Нишу било много горе да није био изграђен Клинички центар у том граду, за који је он положио камен темељац.

- Потребно је бити далековид и имати визију. Ми сада градимо 12 плус 7 општих болница. Подигли смо две нове ковид болнице у Крушевцу и Батајници, а 1. септембра отварамо једну у Новом Саду. Све смо то успели да урадимо - истакао је Вучић.

Он је додао да ће примити и трећу дозу кинеске вакцине, и потом објаснио зашто.

- Она ствара мање антитела него фајзер, али је то традиционална вакцина која не доноси никакав ризик апсолутно. Немате разлога за било какав страх, зато су и Руси узели ковивак, који је направљен по кинеској вакцини - навео је председник.

Вучић је потом навео примере из своје околине који илуструју важност вакцинације за чување живота.

- Један мој пријатељ из Ниша ме је назвао зато што му је ћерка тешко болесна од короне, ја сам рекао да могу да учиним само оно што закон дозвољава. Онда сам га питао да ли је вакцинисана, и испоставило се да није. Моју породицу је спасила вакцина. Мајка има опструкцију плућа, примила је прву дозу кинеске вакцине, и било јој је лоше, међутим одједном су леукоцити почели да се враћају, не од лекова већ од вакцине. То јој је спасило живот - навео је председник.

Он је додао и да је прошло седам месеци од масовне имунизације у Израелу, и да се већ полако губи имунитет, због чега ће морати поново да се вакцинишу.

Најтеже економске мере доносе резултате

Вучић је затим причао о јавним финансијама, и рекао је да је то био предуслов за успехе наше земље.

- Ја сам пристао да кренемо у најтеже мере које нико није одобравао, па ни моји родитељи, зато што сам им смањио пензије. Смањивали смо плате у јавном сектору, и ја сам знао да ће људи да ме псују, али ја сам знао да је то једини лек, пошто се рак не лечи андолом. Ми смо успели, и тада су кренуле реформе, и резултати истих се виде у извештајима ММФ - објаснио је Вучић.

Он истиче да је све што смо у 2012. години направили у земљи вредело 32 милијарде евра, док је после неколико година то била 51 милијарда.

- Шта то значи за људе? Нама је минималац био 159 евра, када послодавци дају радницима у киосцима и дућанима, када их најмање плаћају. Данас ми хоћемо ову годину да завршимо са 300 евра минималца. То је готово 100 повећање. Можете да ме волите или не волите, али ово су чињенице. Ми такву стопу раста и бригу према најсиромашнијима нисмо имали. Нисам ја будала да знам да не могу да живе добро са 300 евра, али како се живело са 159 евра - запитао је председник.

Одличне вести - брза пруга до Ниша

Вучић је затим говорио и о просечним платама, и рекао је да је поносан на Ниш, због свих успеха који су постигнути довођења инвеститора у тај град.

- Ниш је главна раскрсница. Изградили смо ауто-пут Ниш-Димитроврград. Причали смо о Грделичкој клисури коју је Бизмарк сањао да премости, а ми смо то урадили. Градимо путеве до Грачанице, да се повежемо са нашим људима, кроз Топлицу. За то нам је потребна инфраструктура, инвеститори траже ауто-путеве. Сада када погледате све то, долазимо до онога што хоћу да поручим људима. За мање од два месеца потписујемо уговор за прву деоницу брзе пруге Београд-Ниш, у присуству највиших европских званичника. Возови ће ићи до 200 на сат, пут ће трајати око 2 сата - истакао је председник.

Он додаје да ће Београд-Нови Сад брза пруга бити завршен до краја новембра, након чега ће уследити радови на сигнализацији и тестови. 

- То је друга земља, друга Србија. Пре неки дан сам обилазио исток Србије. Ја сам један од ретких људи који је сваку општину обишао у више наврата. Сада у модерна времена многи твитују и мисле да не морају ни да виде људе. Када сам ишао у Кладово, пут је ужасан био, да уништите два точка. А сада смо обновили огромне деонице тог пута, и свуда у Србији ничу путеви - рекао је председник, а потом замолио водитеља да буде гост на првој промотивној вожњи на прузи Београд-Нови Сад.

Председник о данашњем састанку у Нишу

Вучић је казао да данашњи састанак није био тајни, иако су неки медији тако писали, и рекао да није тајна скуп пред 6.000 људи из 17 округа у Србији.

- Један човек ми је рекао да је 2005. и 2006. радио а није примао плату, на шта сам му рекао да то није мој посао, поготово зато што се десило пре 15 година. Али сам рекао да ћу дати све од себе, да урадимо било шта, прошло је време социјалистичког самоуправљања, морамо да радимо више - наводи Вучић, и истиче да бројеви не лажу, и да је задовољан ониме што је урађено.

Нема лепше земље од Србије

Председник каже да смо тек током короне разумели колико нам је земља лепа, и да често не верујемо довољно у себе и у своју земљу.

- Обишао сам целу Умбрију и Тоскану. Али погледајте Голубачку тврђаву, па ништа не може да се пореди са тиме. Ајде да погледамо Жупу Александровачку, или Малчу, та дивна места, где год да се окренете свуда су величанствени призори, али ми смо себе увек потцењивали. И говорили смо себи да смо бољи у спорту, а нисмо имали готово никакве успехе - истиче он.

Вучић о Олимпијади

Вучић као примере спортских успеха да смо у Риу освојили осам медаља, а да у Токију очекује више од 10 одличја.

- У свему се види бољитак, у броју музеја, у културним догађајима. Ја живим само за то да могу да се похвалим не данас, или годину или две, већ за 15 година шта сам радио док сам био на власти. Они који ме критикују не могу да обиђу фабрике које сам отворио у Нишу, а да не говорим о Лесковцу и Владичином Хану. У Нови Сад смо довели 7 фабрика у последњих 40 година - каже председник.

Порука Шимона Переса

Он истиче да је много учио и радио како би напредовао, и открио какву му је поруку рекао Шимон Перес.

- Рекао ми је: "Знаш Александре које ће нације да напредују? Ако нека деца од 14 или 15 година мисле да могу само учењем да напредују, а не само радом, нема ништа од тога. Исто ако они преко 25 година не наставе да уче цео живот". Зато сам тражио да се уведе дуално образовање - открио је председник.

"Не смета ми када ме вређају"

Вучић је рекао да му не сметају приземни напади на њега, поготово они са друштвених мрежа.

- Ако треба људи да се оријентишу на то да ли им се свиђају моја уста, па ми кажу да сам педер или пицоусти, то ми није проблем. Али када ми неко каже да сам лењ, е ту ћу да противречим - казао је председник.

Ниш постаје срце Балкана

Он је потом рекао да постоји проблем којим ће се позабавити, а то је расподела буџета по градовима у Србији.

- Ја сам срећан што Београд има велики буџет, али не сме да се деси да све оде у Београд. Данас престоница има милијарду и 250 милиона евра. Град не плаћа пензије и плате, осим својих упосленика. То је већи буџет од Црне Горе и Републике Српске. Ниш има најмањи буџет од три велика града, али смо увек давали највеће подстицаје за ваш град - наводи председник.

Вучић каже да Ниш постаје срце Балкана, и да ће се вишеструко вратити све инвестиције. 

О новцу у спорту

Он је затим говорио о нелогичним нападима на њега, пре свега кроз призму спорта.

- Дође Жељко Обрадовић у Србију, у Партизан, ја кажем да сам срећан, а онда крену напади: "колико ли им је Вучић дао пара". Онда Калинић дође у Звезду, па  крене прича: "дао Вучић паре својим Циганима". Дамо два милиона евра Партизану, па кажу: "У ова тешка времена за нас, он даје паре". Па ако су тешка, колико да дамо да не буду тешка - казао је председник кроз смех.

Он је додао да ће држава уложити 32 милиона евра у стадион у Нишу, и да ће то бити најлепши стадион у Србији.

Председник је рекао да га је јако погодио пораз кошаркаша на квалификационим утакмицама.

- Жив сам се појео, све смо омогућили, а на крају ништа. Платили смо све што су тражили, не знам. Мора да дође ту до смене генерација, али то није до мене него до других. Ја вас молим да погледате људе у Јапану, наше спортисте, ја сам уверен да ћемо имати више од осам медаља. Верујем у наше борилачке спортове, такву децу имамо у каратеу и џудоу. Много је тежак турнир женској кошарци, има сјајних такмичара у Азији - истиче Вучић.

Србија на светској сцени

Председник је истакао да морамо да правимо уговоре о слободној трговини, а као пример је навео колико би то погодовало произвођачима вина, којима би се отворило кинеско тржиште.

- Морамо да развијамо односе са свима. Ми ћемо сада вакцине да поклањамо афричким државама, поново се окрећемо Африци као што смо то некада радили. Морамо да поштујемо све, отвараћемо нове дипломатске мисије, разговараћемо са свима - навео је он.

Председник је поновио оно што је рекао девојкама које су отишле у Токио, а то је да примају медаље без обзира на то да ли лажна држава учествује у церемонији, пошто су оне заслужиле та одличја.

- Све ћу дати да мајкама не враћају синове у ковчезима. Али ћу и чврсто чувати националне интересе, као што сам то већ радио, иако је то понекада био ход по жицама. Видећете по посетама наредних месеци. Цео свет ће бити у Србији, долазиће овде. И не пада ми на памет да радујем, иако смо војску много оснажили - казао је Вучић, а онда по традицији емисије упутио поруку свим гледаоцима на крају:

- Хвала на подршци, на стрпљењу, и велико хвала што сте ми омогућили да ове четири године водим земљу за коју сам живео и за које живим. Верујем у вас и у нашу земљу, и мислим да можемо бити први у Европи. Хвала вам још једном - поручио је на крају Вучић гледаоцима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)