КАО ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ ЈЕ ПЛАНИРАО ВОЈНИ ПУЧ: Како је Милан Панић имао подршку ЈНА и ДОбрице Ћосића и у чему су их зауставиле САД

Novosti online

15. 07. 2021. у 00:04

НА данашњи дан, 1992. године Милан Панић је изабран за председника Владе Југославије. На тој функцији није провео ни две године.

КАО ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ ЈЕ ПЛАНИРАО ВОЈНИ ПУЧ: Како је Милан Панић имао подршку ЈНА и ДОбрице Ћосића и у чему су их зауставиле САД

Фото: Предраг Митић

У једном интервјуу је открио како је изгледао његов разговор са Фрањом Туђманом, шта је рекао Алији Изетбеговићу а какав је план имао за Слободана Милошевића.

- Кад сам се нашао са Туђманом питао сам га да ли ћемо да причамо на српском или на енглеском. Он ми је рекао да ја причам на српском а он ће на хрватском. Рекао сам му да је то исти језик, и он одмах кренуо са мном да се расправља. И ја пресечем и кажем – Добро, нека сте ви у праву, ајде онда да узмемо преводиоца. Сви су почели да се смеју. Њему је нешто фалило. Тај генерал никад није требало да буде председник Хрватске. Он је био несрећа Хрвата, као што је Милошевић био несрећа Срба, а Изетбеговић несрећа српских муслимана - рекао је Панић и додао да би Туђман завршио у Хагу да је којим случајем жив.

Према његовим речима Изетбеговић је био и српска трагедија јер је био Србин.

- Изетбеговићу како можеш ово да радиш па ти си Србин? питао га је Панић.

- Ја јесам Србин али сам муслиман, одговорио му је Изетбеговић.

Фото: ЕПА

Говорећи о односу са Милошевићем, Панић каже да је Слоби у лице рекао да ће завршити у Хагу.

- Рекао сам му - ти ћеш завршити у Хагу. И завршио је у Хагу. Он је мени рекао да је он за Србе Хомеини. Рекао сам му да је лажов и да не ваља. Рекао сам му - болестан си треба да нађеш доктора, да се лечиш, теби нешто фали у глави - испричао је Панић у емисији "Голи живот."

Према његовим речима он је желео да ухапси Милошевића али то је могла једино да уради ЈНА.

- Добрица Ћосић се сложио. Ја и Живота Панић, тадашњи начелник Генералштаба смо све договорили. Он ми је само рекао – ако нас ухвате стрељаће нас. Е сад, требало је да обезбедимо да нас Американци одмах признају чим изведемо војни пуч. У супротном не би вредело да то радимо - рекао је Панић.

Фото Танјуг

Одмах је, како каже, одлетео за Вашингтон.

- Требало је да разговарам са Лоренсом Иглбергером. Али он је рекао да са мном не може да разговара. Пробао сам да га убедим али ми је рекао да има наредбу да не може да разговара са мном. То је био крај да се помогне Србији и Србима. Ја не бих убио Милошевића већ би га ставио у затвор. Вероватно би решили проблем Косова, вероватно би пре ушли у ЕУ - испричао је Милан Панић.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)