АМЕРИЧКОЈ АМБАСАДИ СМЕТА СРПСКИ ХЕРОЈ: Огласили се дежурни "борци за правду" због легендарног команданта Гурија

Новости онлине

03. 07. 2021. у 16:14

АМЕРИЧКА амбасада у Србији оценила је данас да би чувени командант Жандармерије Горан Радосављевић Гури, херој борби са терористима на КиМ, који је недавно добио плакету за рад и допринос јединици, "требало да се суочи са правдом, а не да добија почасти".

АМЕРИЧКОЈ АМБАСАДИ СМЕТА СРПСКИ ХЕРОЈ: Огласили се дежурни борци за правду због легендарног команданта Гурија

Фото: П. Митић

Амбасада САД је на свом Твитер налогу навела да је Радосављевић био "задужен за логор у којем су 1999. године пронађени убијени остаци тројице Американаца албанског порекла - Илиа, Агрона и Мехмета Битићија".

- САД су санкционисале Радосављевића због његове потврђене умешаности у њихова убиства. Требало би да се суочи с правдом, а не да добија почасти - поручили су из амбасаде у Београду.

Плакета је легендарном првом команданту Жандармерије Горану Радосављевићу додељена 30. јуна, на централној манифестацији обележавања Дана Жандармерије у Новом Саду.

Командант Горан Радосављевић, познатији као Гури, што на албанском значи камен, је рођен 1957. године у Аранђеловцу, а дипломирао је на ДИФ-у у Београду.

Радио је у министарству унутрашњих послова од 1985. године. Иницијално је радио на специјалним борбама, а онда је постао шеф одељења. Када је почео рат у бившој Југославији он се прикључио специјалној полицији која се касније претворила у жандармерију.

Током рата на Косову, Гури је спроводио антитерористичке акције. Најпознатија акција је Операција Рачак 1999. године. Током сукоба на југу Србије командовао је српском полицијом током сукоба код Бујановца 2000. године и током Деблокаде Ораовице 2001.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

ШАПИЋ ОСТАВКОМ ЗАОКРУЖИО 17. ДЕЦЕМБАР: Извесно да ће се тог дана ићи на ванредно гласање, већ се склапају изборни блокови