ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО ЈЕ ПОСТАЛО ЈОШ ЈАЧЕ: Вучић разговарао са Си Ђинпингом - кинески председник добио позив из Србије

Novosti online

24. 06. 2021. у 10:58 >> 17:24

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом и истакао да је Србија поносна на изванредне односе и снажну сарадњу коју остварује са Кином, а који су на највишем нивоу у историји, изразивши у исто време спремност за даље јачање сарадње у свим областима.

ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО ЈЕ ПОСТАЛО ЈОШ ЈАЧЕ: Вучић разговарао са Си Ђинпингом - кинески председник добио позив из Србије

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

- Свеобухватно стратешко партнерство двеју земаља и челично пријатељство двају народа ојачали су током периода пандемије, који је био својеврстан испит за пријатељске односе међу државама, али су га Србија и Кина положиле са највишим оценама - рекао је председник Вучић захваливши председнику Сију на државничкој солидарности и братској бризи, која се одразила кроз помоћ у медицинској опреми и редовну испоруку вакцина, и то у тренуцима када су се многе земље суочавале са тешкоћама у њиховој набавци. Посебно је нагласио да смо изузетно поносни на договор са Кином и УАЕ за изградњу фабрике за производњу вакцина кинеске компаније „Синофарм“ у Србији.

Председник Вучић је, у телефонском разговору, истакао значај које кинеске инвестиције, као и пруге и путеви на којима заједно радимо у Србији, имају за напредак српске економије, која је по економском расту међу првим земљама у Европи, захваливши председнику Сију на личном ангажовању и помоћи у реализацији тих инвестиција и инфраструктурних пројеката.

Он је овом приликом председнику Сију упутио честитке поводом 100. годишњице од успостављања Комунистичке партије Кине, изразивши велико поштовање за успехе које је Комунистичка партија постигла у изградњи снажне, мирољубиве Кине, као једне од држава са највећим утицајем на глобалном плану и друге економске силе света. Такође је изразио уверење да ће, уз руководство председника Сија, Комунистичка партија наставити да води Кину у нове успехе. 

Председник Вучић је изразио чврсто опредељење Србије за даље јачање сарадње у оквиру механизма Кина-ЦИЕЗ, као и за шире учешће у иницијативи „Појас и пут“, истакавши да то пружа перспективу за јачање сарадње на регионалном и глобалном плану. 

Овом приликом је председник Вучић председнику Сију предложио отварање директне авионске линије између Београда и Пекинга или Београда и Шангаја, уз уверење да би редован авионски саобраћај још више приближио наше народе и отворио нове могућности за економску и сваку другу сарадњу. 

Председник Вучић је рекао да му је част да данас разговара са председником Сијем и поновио му позив да посети Србију. 

Председник Си је изразио задовољство што се чује са, како је рекао, „старим и искреним пријатељем“, какав је председник Вучић. 

Председник Си је и овом приликом изразио подршку Кине територијалном интегритету и суверенитету Србије и нагласио потребу ближе координације у мултилатералним форумима, залажући се за супротстављање унилатерализму и хегемонизму.

Председник Си је указао на значај развоја инфраструктуре, вештачке интелигенције и дигитализације, као основе напретка у будућности.

Одговарајући на предлог председника Вучића о успостављању директне авионске линије између Србије и Кине, председник Си је рекао да би она била од огромног значаја за две земље и изразио личну подршку реализацији тог предлога.

Такође је истакао да носи дивне успомене на своју посету Србији 2016. године и да ће у најкраћем року, чим прође пандемија КОВИД-19, поново, са задовољством, доћи у посету, напоменувши да, од избијања пандемије, није посетио ниједну земљу. Председник Си је предложио да министарства спољних послова Србије и Кине почну да раде на утврђивању могућег датума његове посете.

Председник Вучић и председник Си су се, у данашњем телефонском разговору, договорили да остану у блиском радном контакту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (61)