ВУЧИЋ ПРЕДСТАВИО ИЗВЕШТАЈ СКУПШТИНИ О КиМ: Ситуација је тешка, али никада нећемо престати да се боримо (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

22. 06. 2021. у 11:51 >> 14:25

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић представио је данас посланицима у парламенту извештај о току преговора са Приштином и о стању на Косову и Метохији.

ВУЧИЋ ПРЕДСТАВИО ИЗВЕШТАЈ СКУПШТИНИ О КиМ: Ситуација је тешка, али никада нећемо престати да се боримо (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: П.Милошевић

Иначе, председник Србије поднео је парламенту извештај о Косову и Метохији 27. маја 2019. године, а од тада до данас у разговорима под окриљем Брисела, готово се ништа није променило, осим представника Приштине за преговарачким столом.

Вучићево завршно обраћање посланицима

Председник Александар Вучић је у завршном обраћању посланицима рекао да је Србија учинила све да пронађе тела страдалих у сукобима.

- Волео бих да исту такву молбу упутите онима који су нас игнорисали. Верујем да не постоји разлика између мајки и њихове људи према деци. Као што се здушно залажете за албанске мајке, тако се залажите и за српске - рекао је Вучић посланику Шаипу Камберију.

Вучић је рекао да је Србија у претходних пет година више уложила у Медвеђу него што је улагано у претходних седам деценија.

- Наставићемо да улажемо и у Прешево, и доводићемо инвеститоре у те крајеве - рекао је Вучић. 

Председник је рекао да је Србија највише улагала у југ Србије, и да ту очекује и највећи пораст, и да верује да ће се у тим деловима земље повећати животни стандард.

- У врањском округу сам отворио три фабрике, исто и у Лесковцу. Плашим се да ће бити проблема са неким инвеститорима због короне - рекао је Вучић, и додао да се нада отварању нових радних места на потезу од Врања и Куманова, у сарадњи са Северном Македонијом.

Фото: П.Милошевић

Председник је подсетио да постоји велики проблем одлива албанске популације из Прешева, и да се нада да ће тај проблем Србија решити.

Вучић је потом одговорио посланику Владану Глишићу, поводом критика на рачун Бриселског споразума, да је увек лако критиковати.

- Издајник би био да сам учинио нешто против свог народа, а не речи неких људи који нису успели да до краја сагледају тежину положаја наше земље и нашег народа. Да ли је било грешака? Па наравно да их је било, ја сам грешник за разлику од мојих политичких противника. А најмање су грешни по питању пара у својим џеповима - рекао је председник.

Он се потом обратио нашем народу на Косову и Метохији, и подсетио је на своју посету Косовској Митровици.

- Тада су ме сачекале псовке, и рекао сам да ће видети сви како ћемо се ми борити за Бриселски споразум, док ће Албанци бежати од њега - рекао је председник.

Вучић је рекао да је знао да Приштина неће испунити преузете обавезе око Заједнице српских општина, зато што им то никада није ни био план, и да се за то време наша земља драматично развијала.

- Ја не могу за Приштину да говорим, пошто они не дају званичне податке, већ хватамо неке фрагменте података ММФ-а - казао је председник Србије.

- Имам довољно храбрости да кажем народу да је ситуација тешка на Косову и Метохији, али никада нећемо престати да се боримо и никада нећемо пристати на предају. Ми морамо да себе престанемо да лажемо, сви знамо да се нико никада није држао принципа. Како неко може да има право на самоопредељење, а неко нема - запитао је Вучић.

Он је рекао да смо ми мала, још увек недовољно богата земља, која мора још много да ради да би стигла западне земље. 

Председник је потом подсетио да сви и даље причају о Сребреници, иако многи, чак и у Србији, и даље ћуте у Јасеновцу.

- Они хоће да ми не говоримо о Јасеновцу. Нису хтели да нам дају да снимимо филм о Јасеновцу, да се не би замерили хрватској чаршији. А прво што је волела београдска чаршија је да се извињава загребачкој чаршији. Ми морамо да разумемо - правде и принципа нема. Наше је да видимо шта можемо да урадимо за наш народ и нашу земљу. Последње што кажемо да ћемо готово по сваку цену чувати мир и стабилност - казао је председник.

Вучић истиче да никада неће прихватити да је српски народ геноцидан, и рекао је да ће то увек јавно да говори, након чега је поздрављен громким аплаузом. Он је потом посланицима поручио да људи гласају за политику, а не због напада и политичких обрачуна.

- Не смемо да се залећемо више него што смемо. Добро је да се похвалимо економским резултатима, али морамо да знамо своје место у свету. Зато ја не хајем за кафанске јунаке, који се бусају у груди, али неће своју децу да шаљу у рат - казао је председник.

Он је потом подсетио на то колико је последњих година помагана изградња цркава и манастира, са циљем оснаживања националне културе.

Фото: П.Милошевић

- Не треба да се стидимо чињенице да је Београд српски град, нити да се стидимо споменика краљу Петру у Новом Саду, иако су многи Срби били против тога. Ко нам је био добар. Милош нам је био крив због Карађорђа. Карађорђе био крив зато што је пребегао у Аустрију. Михајлу смо сами измишљали грехове. Па смо споменик називали споменик код коња. Коњи су они који су га тако називали, толико смо глупи да се нисмо сетили да га назовемо коњаником. Кога то нисмо убили да нам је иоле ваљао - рекао је Вучић, и истакао да не брине шта ће ко данас рећи, већ шта ће говорити у будућности.

Председник је подсетио да су западне силе нахушкале мале државе да признају приштинске институције и да агитују за лажну државу чим је Србија подигла главу и почела да се бори.

- Па онда они кажу: "Знаш Вучићу, ми смо независне државе, не смеш да се мешаш". И ко вам смета. Јел вас неко дира? Јесмо ли ми признали Боку, или Плав и Гусиње као независне. Па чекај, ви се не мешате у наше ствари, а признали сте независност делу наше територије. Па сте први дан ступања на власти честитали Куртију, и протерали амбасадора због изјаве о Мојковачкој битци. А после тога наставили са истом том политиком, и најавили слање ваших изасланика на прославу Олује. Па сте онда донели још једну резолуцију о Сребреници! А Јасеновац и Јадовно? Нећу да говорим о Велики и Плаву. Само су Срби ти који су геноцидни, и то тако треба да буде. И они ће са тим наставити, зато што је једина Србија која им је подобна неуспешна Србија. Србија пропале економије, фабрика са катанцима и ланцима. Градимо мир у региону, добре односе са свима, али да им буде јасно - нема више понижења Србије, не интересује нас ваша независност. Радите са њом шта хоћете, али вам не дамо више на Србију - рекао је Вучић, након чега је поздрављен громогласним аплаузом.

Председник је оспорио тврдње да је током рата силовано 20.000 Албанки, и изнео је тачне податке.

- Према извештају УНМИК, комисија привремених институција је примила су 1414 захтева, а статус преживеле жртве сексуалног насиља признат је у 912 случајева. Ми само молимо Приштину да престане са паушалним изјавама, и молим људе у Београду да престану са аутошовинизмом - истакао је он.

Мир, стабилност и безбедност су права победа

Председник Вучић је рекао да од бусања у груди о Косову и Метохији нема ништа, и да морамо стварно да сагледамо како наш народ на Космету живи.

- Имам ја једног у мом кабинету, из кафића изашао, јак, набилдован, поштен момак. Он каже ја сам спреман да идем. Ја му кажем немој молим те. Ево платио сам му, иди у Качаник, па види шта и како. И он ми каже када се вратио: "Председниче, ја сам се шалио, погрешио сам, желим да останем овде у Београду, да видим шта и како даље" - рекао је Вучић.

Председник је казао да су права победа мир, стабилност и безбедност, као и очување наших националних интереса.

Дачић: Црна Гора издала саму себе

Ивица Дачић је рекао да је Црна Гора признањем лажне државе издала саму себе, пошто су и они ослободили 1912. године Косово и Метохију.

- А они су данас признали то као независну државу. А ослободили су Пећ, Ђаковицу, Исток и Дечане. Издали су своје славне претке, и краља Николу - казао је Дачић.

Он каже да на КиМ никада није постојао проблем људских права Албанаца на КиМ, већ само нелегалне сецесије.

- Ево господин Камбери је у дилеми да ли да стави заставу Косова или Албаније. Али је ставио заставу Албаније. То вам све говори. Све је то велика Албанија - рекао је Дачић, и подсетио да су Албанци били слободнији у Југославији, пошто данас имају новог газду.

- Служили су се лажима, почевши од Рачка. Зато су користили НАТО бомбе. Зато су једино овде западне силе подржавале муџахедине, у Албанији, у БиХ и на Космету. Тамо је и Бин Ладен могао слободно да се шета - рекао је Дачић.

"Како очекујете да опстанемо?"

Председник је рекао да најмање деце имамо тамо где су највеће плате и пензије.

- Ја немам никакав страх шта ће бити на изборима, зато што говорим сушту истину, и сваки грађанин то зна. Како очекујете да опстанемо - запитао је председник Вучић.

Он је након тога похвалио сарадњу са Савезом војвођанских Мађара и са мађарском државом.

- Пре двадесет година смо говорили о тучама у мешовитим местима, данас тога нема. Надам се да ћемо са свим припадницима мањина остварити такве односе - казао је председник Србије.

Вучић: Ситуација није тако добра

Вучић каже да се плаши да ситуација није тако добра како некад желимо да се надамо. Он каже да су разговори са Приштином прекинути јер се Запад држи "принципа" да се прихвати да све што је била државна имовина де факто припада лажној држави Косово, а да је највећи део те имовине још и приватизован од стране лажне државе.

Данас је један чудан човек, председник општине Дечани, опет најавио изградњу тзв. Манастирске улице и то је нови напад на манастир Дечани.

Он је рекао да се Србија узда у западне силе, чак и у САД, да ће зауставити тај напад на Дечане.

Такође, Вучић каже да Албанци желе да постоји СЕФТА, а не ЦЕФТА, с обзиром на то да је у ЦЕФТИ тзв. Косово са звездицом.

Вучић је упозорио да се плаши да се спрема формирање тзв. Косовске православне цркве, како би се урадило исто што је покушано у Црној Гори са Мирашом Дедеићем.

ПУПС: Вучић вратио наду

ПУПС тврди да је Вучић спреман да се бори за све.

Палма: Камберију дајте функцију - Министар - директор магацинског простора у селу Трновац

ЈС ће подржати извештај о преговорима у Бриселу, рекао је Драган Марковић Палма.

Он је предложио да Камбери добије функцију "министар - директор магацинског простора у селу Трновац".

Вучић одговара на провокације Камберија

Вучић је рекао да је увек позивао на компромис, али да то није чуо у његовом говору.

- Могли сте да чујете да ми Срби никада нисмо били ни свеци, ни злочинци. Од вас никада нисмо чули да сте ви чинили злочине. Ми смо злочинци, а ви сте анђели небески? Тешко ми је да у то поверујем - рекао је Вучић.

Ко ће да прича о злочину над породицом Шутаковић, где су троје деце, мање од 18, 13 и 10 година, Александар, Ђорђе и Радоман убијени злочиначки и заједно са својим оцем и мајком покопани, пита Вучић.

- Они не могу да дођу у Приштину да вам причају како су те злочине проживели, јер они нису преживели, ни Александар, ни Ђорђе, ни Радоман - рекао је он.

Фото: П.Милошевић

Вучић је објаснио да је то разлика између Камберија и њега у томе што он не прикрива злочине.

Он је питао Камберија и Куртија где су сада убице Александра, Ђорђета и Радомана.

- Нема правде за српске жртве и неће их ни бити - констатовао је Вучић.

Он је рекао да је суштина у томе што је Камбери рекао да је "Србија убијала децу"!

- Они хоће да у уџбенике и историјске књиге уђе да је Србија убијала децу, а не злочинци - упозорио је Вучић, подсетивши да ниједан појединац није наведен у црногорској Резолуцији о Сребреници.

Одговаравши о тврдње о "апартхејду над Албанцима", Вучић је рекао да је то "апартхејд" егзодуса Срба са Косова и Метохије, те гурање у анус стаклених флаша Србима повратницима.

- Код вас у Бујановцу демократије у небеса иде, чудо једно - иронично је рекао Вучић Камберију због критика на рачун Србије.

Вучић упозорава да Албанци желе поново да суде генерал-пуковнику Небојши Павковићу.

- Није Небојша Павковић убио породицу Шутаковић, ни Александра, ни Ђорђета, ни Радомана. А, ко их је убио? Што их нисте oсудили? - рекао је Вучић.

Фото: Архива Новости

Вучић је рекао да је Србија против лажне независности тзв. Косова.

- На ту чињеницу ћете морати да се навикнете - рекао је Вучић. 

Вучић каже да је Србија уморна од удводничке политике.

- Србија никада неће бити уморна од Косова и Метохије - рекао је Вучић!

Фото: П.Милошевић

Вучић каже да је Камбери хтео да каже да је он злочинац, тиме што је рекао да је "био министар 1999. године".

- То вам само говори да ће увек пребацивати кривицу сваком Србину - каже Вучић.

Говорећи о графитима, Вучић је показао графит "Исус мрзи Србе" из Приштине и да не би преживео да га је видео уживо.

Таквих графита нема у српским срединама, објаснио је председник.

Фото: Принтскрин/РТС

Фото: Д.З.

Шаип Камбери ударио на Србију и позвао се на Вука Јеремића

- Српска јавност мора да зна да ће морати да разговара са људима са Косова чију су децу убијали - рекао је Шаип Камбери.

Он је Србију отпужио за масовну кампању терора.

Камбери се сада позива на пресуде Хашког трибунала против Срба на Косову и Метохији.

Он је ишао толико ниско да је говорио и о самоубиству Влајка Стојиљковића.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Камбери је изнео низ непоткрепљених оптужби на рачун државе Србије и то у парламенту, али није био прекинут.

Он се током излазања позивао на Вука Јеремића.

Дрецун: Одбор једногласно усвојио извештаје Канцеларије за КиМ

Посланик СНС и председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је да је Одбор једногласно усвојио извештаје Канцеларије за КиМ.

"Три пута сам замолио Куртија да не заузме Валач!"

Вучић каже да је три пута сам замолио Куртија да не Албанци не заузму Валач, срце електро-система северног дела јужне српске покрајине.

- Може да га заузме на 24 или 48 сати и то је све! - рекао је Вучић.

Он је подсетио да нећемо дозволити нову "Олују", нови "Бљесак" и никакав други прогон српског народа.

Вучић је објаснио да оно оно што чуо од Аљбина Куртија и Вљосе Османи није чуо чак ни од Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја и Авдулаха Хотија.

Фото АП

Вучић је завршио говор речима - Живео наш народ на Косову и Метохији, живела Србија!

Сада следе излагања и питања народних посланика.

"Не знам колико треба да платимо да неко има дете?"

Вучић каже да Србија не може да очекује правду, ни смислене одговоре.

Он је подсетио и да је проблем Србије што нам се деца не рађају довољно и што нам одлазе занатлије.

- Не знам колико треба да платимо да неко има дете? Нећемо да имамо радну снагу за фабрике, нећемо ништа да имамо... Дете постаје најважнија чињеница за нас! - рекао је он.

Хероји са Кошара поред Вучића на Пештеру

Вучић је рекао да ће сви преживели хероји са Кошара бити на војној вежби на Пештеру у његовој близини.

- Хоћу да њима укажемо поштовање, да се никада више не стидимо наших бораца, већ да се њима поносима - рекао је он.

Председник се дотакао и ситуације везане за војну вежбу на Пештеру, говорећи о борцима са Кошара које је угостио. 

- Снага српске војске је десетоструко већа, и ја увек кажем да треба на Пештер да доведу борце са Кошара, прошло је 48 сати, а они су ми рекли да то не може да се уради. Кажу да многи имају досијеа, јер су чинили неке прекршаје, па као нису могли да буду у присуству председника. Ја сам их позвао све на разговор, рекли су да је тачно све што сам добио. Онда сам овог што ми је донео досијеа питао да ли је он био тамо? Када је требало да бранимо земљу, ми смо њих слали, јер смо мислили да смо много паметни ако останемо овде у Београду. Када сам поставио то питање, они су рекли да тако нису размишљали - присетио се председник.

Вучић је питао и зашто Албанци наводно имају право на самоопредељење, а Срби у РС га немају. Ово је, каже председник, пример најгорег лицемерја.

"Ниједан Албанац неће широку аутономију"

Вучић сматра да није реално да се Албанцима обећа само широка аутономија, тврдећи да "то не жели ниједан Албанац"

Он је истакао да Србија не сме ни да се понизи, те да немамо партнере који могу да схвате реалност и да нас то вуче у замрзнути конфликт.

Председник истиче да је забрињавајући тренд то што Запад жели што више да наоружава Приштину, иако Албанци на то немају право. Како истиче Курти и Мило Ђукановић су у пар напада на Србију поводом измишљеног геноцида звучали исто, истакавши да је највећи проблем њега, као председника тај, што не види могућност доласка до компромисног решења. 

- Што приличи Јупитеру, не приличи волу. Они су Јупитери, а ми смо волови - рекао је Вучић.

Рекао је да је Куртију рекао да нам не прети и да, ако хоће, поднесе тужбу за геноцид.

- Нека поднесу тужбу, баш да видимо шта ће да ураде. Нека је поднесу, али у том случају не знам о чему бисмо могли да разговарамо. Шта очекујете од нас? Шта очекујете од Србије - запитао је Вучић.

Говорећи о Србима који су на просторима КиМ, председник је открио да на жалост ни новац и помоћ не може да задржи Србе, јер су свакодневно изло0жени тортури. 

- Говорили су о великој хуманитарној катастрофи, а то доживеше Срби. Срба је тамо за око 120.000 мање, и то су прецизне бројке. Ми у Косову Пољу немамо никога, остаје да певамо "Српска се труба чује". Губимо Угљаре, Чаглавицу, јер их лукаво протерују, само се ми правимо да се то не дешава. Ми можемо да помажемо новцем, али то не иде... Знамо чега не смемо да се одрекнемо, али ми морамо да будемо прагматични и рационални - наставља Вучић.

Вучић истиче да је против рата.

- Кад држава буде позвала, моја деца ће бити спремна. Али не бих волео да ми неко буде враћао Вукана и Данила у ковчегу, а исто тако не бих волео другу децу да враћам - рекао је  Александар Вучић.

Албанци не крију да неће да формирају ЗСО

Вучић каже да је дијалог једини начин решавања проблема са Албанцима. Он је подсетио да Албанци не желе да испуне своју обавезу формирања ЗСО и да то више и не крију.

Председник је рекао да је Курти рекао у Бриселу да не намерава да испуни обавезе преузете Бриселским споразимом.

Он каже да Курти тврди да га не обавезује ништа што су потписали представници из Приштине пре њега.

Председник је подсетио да је рекао Куртију да Србија никада неће признати независност лажне државе Косово.

Вучић каже да је на тврдњу албанских представника да је тзв. Косово независна држава рекао да то није истина и да у том случају не би били на разговорима са њим.

Он је истакао да је ситуација компликованија од Куртијевог "када" и његовог "никада".

- Компромисно решење је нешто за чим треба да трагамо. Они који су етничка друштва стварали, сада кажу да нису за то - рекао је Вучић и додаје да Србија има посла са опасним људима.

Објашњавајући сулудост албанског приступа преговорима, Вучић објашњава да му је у једном тренутку речено да ће нам дати поклон, а то је да ће "они признати Србију".

- Понекада не можете да трпите да три сата слушате глупости, неистине, непоштовање свега што је договорено, неуважавање чињеница, непоштовање онога што су сами потписали и прихватили, а да не реагујете - казао је Вучић.

Вучић је рекао да су Високи Дечани на удару.

- Албанци, поред тога што не поштују Бриселски споразум, они не поштују ни оно што су њихове квази државе и судови доносили, и неће да преведу у дело оно што се тиче земље око манастира Високи Дечани. Ви сваког дана можете да чујете претње. Ту смо обезбедили средства за котларнице, уложено је преко 19 милиона. Захвалан сам монасима који чувају корене српства! - рекао је Вучић.

Улагања у јужну српску покрајину

Вучић се осврнуо и на улагања која су завршена на Косову и Метохији, и она која се приводе крају, али и која ће тек бити у фази израде.

- КЦ Косовска Митровица добио је нова реновирања, реконструисане су школе у Лешку и Лепосавићу, посебну бригу исказали смо кроз буџет за све прираднике нашег народа, а поготову за људе са Косова и Метохије. Реконструисаће се и дечје болнице, у току је изградња КБЦ Приштина у Грачаници, како би људи имали где да се лече, КБЦ Косовска Митровица биће један од најмодернијих, гради се факултет у Митровици, реализовани су пројекти прве фазе градње а ускоро улазимо у другу фазу изградње... Следи санација након поплава, превенција од поплава, када је реч о корона вирусу ми смо им обезбеђивали вакцине као и за централну Србију, више од 22 хиљаде људи примило је обе дозе вакцине против ковида 19... То смо све морали да радимо уз тешке услове које су нам пружали Албанци - истиче председник Вучић.

Вучић је додао да се сваком грађанину обезбеђена новчана помоћ 200 плус 100 евра и 3.000 динара за све вакцинисане. 

- Улажемо у домове културе, у манастире, народних кухиња... Милионе улажемо у Косово и Метохију, у СПЦ, у епархију и свештенство - тврди он.

Приводи се крају изградња насеља Сунчана долина на локацији Мали Звечан у износу готово две милијарде динара, какао је навео Вучић додајући да је укупан износ за то насеље који је издвојен 3,5 милијарде динара од 2015. године.

У том насељу, председник каже, биће обезбеђени услови за живот и рад између 1.200 и 1.500 особа, за око 350, 400 породица и то кроз изградњу објеката саобраћајне инфраструктуре, 135 стамбених објеката и пратећих јавних објеката, школа, тржница, домова културе, терена и обданишта.

Председник истиче да су преговори са Приштином транспарентни. 

- Људи могу да прочитају сваки документ који је потписала држава Србија, њене институције или органи - рекао је он.

"Није нам потребан замрзнут конфликт"

Председник Вучић истиче да Србији није потребан замрзнут конфликт. Он истиче да Срби на Косову и Метохији живе много теже него у остатку Србије и да они желе да постоје преговори.

Председник истиче да то није само питање ко има више оружја и ко је снажнији.

- Ко то има право да враћа туђу децу у мртвачким сандуцима? - питао је Вучић.

Он каже да је тачно да Србија јача економски, али да Запад не мења став према Србији и предвиђа да ће се наставити подршка сецесије Косова и Метохије по сваку цену.

Председник Србије истакао је да ми немао право на бахат, арогантан став за албанске политичаре на Косову и Метохији, без обзира на то што се они супротно понашају према нама.

- Они ће се залагати за сецесију Косова и Метохије од Републике Србије, по сваку цену. Имамо ли право на арогантан, бахат и осион приступ? Они мисле да га имају, ја мислим да га ми немамо, и себи сам замерио што сам у једном тренутку, слушајући нагоре осуде на рачун Србије, реаговао бурно, па узвратио непотребним увредама. Жив сам човек, понекад емоционално реагујете - присетио се Вучић.

Вучић почео обраћање

Председник Србије Александар Вучић почео је обраћање народним посланицима.

Он је на почетку излагања рекао да пред нама није лак задатак. Захвалио се свима који су свесни важности питања КиМ за Србију и наш народ у целини.

- Није време за очекивања која нису у складу са реалношћу која нас окружује - рекао је председник

Вучић каже да се проблем не решава одлагањем и да је потребан стратешки поглед у будућност.

- Срби на нема више од 95.000, а Албанаца нема више од 1.350.000. Однос Срба према Албанцима је 1:15 - рекао је он.

Истиче да смо просечно давали око 500 милиона евра за КиМ годишње, а да 2020. и 2021. завршићемо са чак 800 милиона евра датих за народ јужне српске покрајине.

- Исељавају се Албанци са КиМ, али се исељавају и Срби - упозорио је председник.

Иако је одлив људи мањи и даље се људи исељавају из јужне српске покрајине, упозорио је председник.

- Наша деца, наш народ доле сваког дана је шиканиран. Без обзира на привилегован положај који смо ми дали нашем народу на Косову и Метохији, у виду плата, пензија, и свих примања. Ми тај тренд нисмо променили - објаснио је он.

Он је рекао да се тим људима ништа не може замерити јер смо "сви однекуд дошли".

Громогласан аплауз Вучићу

Председник Србије ушао је у скупштинску салу, где су га посланици листа окупљених око СНС дочекали аплаузом. 

Председник Скупштине Ивица Дачић рекао је да је у сали присутно 211 народних посланика.

Дачић је подсетио да су на данашњи дан киднаповани рудари угљеног копа "Белаћевац". Њихова судбина до данас није расветљена.

Председник стигао у парламент, посланици пристижу у салу

Вучић је стигао у парламент.

 

Народни посланици заузимају своја места у сали у којој ће им се обратити председник. Међу првима је стигао Душан Бајатовић из СПС.

Фото: Новости

Обавеза Бриселског споразума

Приштина и даље одбија да испуни обавезу из Брислеског споразума и формира Заједницу српских општина, а једино конкретно питање око којег се може рећи да је дошло до неког помака су нестале особе.

У мају 2019. дијалог је био блокиран, након што је Приштина увела таксе на робу из централне Србије крајем 2018. године.

Вучић ће, на посебној седници парламента, представити Извештај о раду Канцеларије за Косово и Метохију у периоду од маја 2019. године до јуна ове године, као и Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини од маја 2019. до 15. јуна ове године.

Председник је пре неколико дана најавио да ће 22. јуна у парламенту говорити подробно, детаљно и темељно о апсолутно сваком питању од кључног значаја за ситуацију на КиМ, плановима и идејама Србије, али и о објективној ситуацији са којом се суочавамо у међународној заједници.

Дијалог Београда и Приштине на политичком нивоу, настављен је 15. јуна након вишемесечног застоја, а у Бриселу су разговарали председник Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)