ЛАЖНА ДРЖАВА ТУЖИЛА ЦРНУ ГОРУ: Приштина тражи и део обале у Рафаиловићима

Novosti online

21. 06. 2021. у 14:39

TЗВ. Косовско министарство правде тужило је Црну Гору и Општину Будва, затраживши "повраћај" 4.500 квадрата земље на самом шеталишту у Рафаиловићима, где се некада налазило дечје одмаралиште.

ЛАЖНА ДРЖАВА ТУЖИЛА ЦРНУ ГОРУ: Приштина тражи и део обале у Рафаиловићима

Фото Depositphotos

Тврде да су одмаралиште купили пре шест деценија, а од которског суда, којем је поднесена тужба за утврђивање права својине, захтевају да донесе привремену меру забране располагања и отуђења земље до окончања судског спора, објавиле су „Вијести“.

Како се наводи, Општина Будва, коју заступа Секретаријат за заштиту имовине, на чијем је челу Никола Пламенац оспорила је тужбу приштинске администрације, затраживши од суда да је одбаци.

Општина Будва је става да тужбени захтев нема правно упориште у Уредби Унмика о овлашћењима привремене управе на Косову и Метохији из јуна 1999. године, као ни у Резолуцији УН 1244 на коју се тужба позива.

- Уредбом и Резолуцијом се регулишу спорна питања око државне и друге имовине на територији (тзв.) Косова. Све уредбе, наредбе и други прописи које доноси Унмик, као Привремена управа мисије УН на Косову (и Метохији), не могу се примењивати на територији Црне Горе, посебно у споровима који имају за предмет стицање, престанак, садржину и вршење стварног права на непокретној ствари, јер је у том случају меродавно право државе у којој се ствар налази - наводи се у одговору на тужбу.

Подсетимо, Приштина већ дуже од деценије безуспешно води спор како би доказала да је некадашње одмаралиште у ували Каменово на Будванској ривијери, изграђено у залеђени плаже власништво „грађана (тзв.) Косова“. Поднели су и жалбу Апелационом суду Црне Горе, али и тужбу Међународном суду у Стразбуру.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)