ПРЕМИЈЕРКА ПРЕДВОДИ ДЕЛАГАЦИЈУ: Сутра међувладима конференција ЕУ-Србија

Танјуг

21. 06. 2021. у 11:53

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић предводиће сутра делегацију Србије на међувладиној конференцији ЕУ-Србија, потврђено Танјугу у Бриселу.

ПРЕМИЈЕРКА ПРЕДВОДИ ДЕЛАГАЦИЈУ: Сутра међувладима конференција ЕУ-Србија

Фото Танјуг

Поред премијерке, у делегацији Србије биће и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадорка Србије при ЕУ, Ана Хрустрановић.

На челу делегације ЕУ биће високи представник за спољну политику и безбедност, Жосеп Борељ, а састанку ће присуствовати и комесар за проширење Оливер Врахеји, као и министри земља чланица ЕУ задужени за европске послове.

У Бриселу пред Међувладину конфренцију са Србијом кажу да је у питању политички дијалог посвећен примени нове методологије приступања на преговоре Србије о чланству у ЕУ.

Оцењује се да ће ово бити прилика и за званичан почетак примене нове методологије са Србијом, посебно у делу који се односи на јаче политичко управљање, односно већу интеракцију Србије са земљама чланицама о приоритетима у процесу приступња.

- Намера је да овим дамо нови замах приступним преговорма и очекујемо да то означи нову прекретницу у преговорма са Србијом - наводи високи ЕУ званичник.

Очекује се да се на Међувладиној конфренцији констатује шта је Србија постигла у реформском процесу, посебно у области владавине права.

Према информацијма Танјуга, министри ЕУ су се пријавили са питањима која се односе на ситуацију и припремљеност Србије када јер реч о свих шест кластера.

Са друге стране, делегација Србије намерава да од земља чланица чује која су то њихова очекивања када је реч о реформском процесу Србије, али да и добије одговор на то шта Србија може да очекује од нове методологије.

У Бриселу наглашавају да се на конфренцији 22. јуна у Луксембургу "неће отварати нити затварати поглавља", али да би Србија током године могла да отвори кластер уколико испуни услове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)