ПРЕМИЈЕРКА ПРЕДВОДИ ДЕЛАГАЦИЈУ: Сутра међувладима конференција ЕУ-Србија

Танјуг

21. 06. 2021. у 11:53

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић предводиће сутра делегацију Србије на међувладиној конференцији ЕУ-Србија, потврђено Танјугу у Бриселу.

ПРЕМИЈЕРКА ПРЕДВОДИ ДЕЛАГАЦИЈУ: Сутра међувладима конференција ЕУ-Србија

Фото Танјуг

Поред премијерке, у делегацији Србије биће и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадорка Србије при ЕУ, Ана Хрустрановић.

На челу делегације ЕУ биће високи представник за спољну политику и безбедност, Жосеп Борељ, а састанку ће присуствовати и комесар за проширење Оливер Врахеји, као и министри земља чланица ЕУ задужени за европске послове.

У Бриселу пред Међувладину конфренцију са Србијом кажу да је у питању политички дијалог посвећен примени нове методологије приступања на преговоре Србије о чланству у ЕУ.

Оцењује се да ће ово бити прилика и за званичан почетак примене нове методологије са Србијом, посебно у делу који се односи на јаче политичко управљање, односно већу интеракцију Србије са земљама чланицама о приоритетима у процесу приступња.

- Намера је да овим дамо нови замах приступним преговорма и очекујемо да то означи нову прекретницу у преговорма са Србијом - наводи високи ЕУ званичник.

Очекује се да се на Међувладиној конфренцији констатује шта је Србија постигла у реформском процесу, посебно у области владавине права.

Према информацијма Танјуга, министри ЕУ су се пријавили са питањима која се односе на ситуацију и припремљеност Србије када јер реч о свих шест кластера.

Са друге стране, делегација Србије намерава да од земља чланица чује која су то њихова очекивања када је реч о реформском процесу Србије, али да и добије одговор на то шта Србија може да очекује од нове методологије.

У Бриселу наглашавају да се на конфренцији 22. јуна у Луксембургу "неће отварати нити затварати поглавља", али да би Србија током године могла да отвори кластер уколико испуни услове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (0)

Имаш ДВЕ ХИЉАДЕ разлога за регистрацију на моззартбет.цом