СРБИЈА ИМА ПУНУ ПОДРШКУ АУСТРИЈЕ! Себастијан Курц: Председник Вучић је земљу извео на добар економски пут - критике су неоправдане

Танјуг

17. 06. 2021. у 18:33

АУСТРИЈСКИ канцелар Себастијан Курц оценио је, у екслузивном интервјуу за Тањуг, да су неопврадане критике на рачун Србије због сарадње са Русијом и Кином, уз констатацију да је Србија направила значајан напредак, који мора бити „награђен“ и напретком на европском путу.

СРБИЈА ИМА ПУНУ ПОДРШКУ АУСТРИЈЕ! Себастијан Курц: Председник Вучић је земљу извео на добар економски пут - критике су неоправдане

Фото: Танјуг/АП

Србија, председник Вучић, али и сви руководећи политичари, каже, могу бити сигурни у пуну подршку Аустрије на том путу.

- Желимо да све земље Западног Балкана имају европску перспективу. Посебно у Србији је развој веома позитиван и томе се мора одати призњање, те то мора водити ка напретку на европском путу. Све друго би водило ка томе да Европа и ЕУ у региону изгуби веродостојност. То би било лоше ако се узме у обзир да се ради о региону у којем многе државе света имају своје геополитичке интересе. Пуно је у игри - упозорио је он.

У Бечу се сутра, у организацији аустријске владе одржава конференција о Западном Балкану, на којој ће учествовати и премијерка Ана Брнабић, а канцелар Себастијан Курц рекао је да му је циљ да овом конференцијом врати Западни Балкан на високо место на агенди ЕУ.

- Западни Балкан је регион који је нама у Аустрији, а и мени лично важан. Када сам био министар спољних послова почео сам да се залажем за тај регион, и то сам наставио и као канцелар. Пандемија корона вируса је многе теме засенила и ставила у други план, а тако и Западни Балкан. Главни циљ ове конференције је да Западни Балкан на европској агенди подигнемо на веома високо место. Желимо да постоји снажнији фокус на овај регион, као и да и све изјаве, разговори о европској перспективи коначно постану реалност - објаснио је он.

Foto: Printskrin Youtube

Курц је, на питање Тањуга какав је став Аустрије на чињеницу да Србији није одобрено отварање ни једног кластера, те замољен да прокоментарише оправданост резигнираности председника Александра Вучића коју је поделио и током своје недавне посете Чешкој где је изјавио „чак иако испунимо све потребне услове Унија никада неће прихватити Србију као пуноправну чланицу“, рекао да се нада да то није тако.

- Разумем разочарење. Подржавам председника Вучића. Он је у Србији спровео много реформи. Он је земљу извео на веома успешан економски пут. Он је примерно успешно водио земљу у борби против пандемије. Има пуну нашу подршку у захтеву за европском перспективом. У праву је да је Србија пуно урадила и да заслужила одговарајући напредак на европском путу - нагласио је он.

Упитан за став Аустрије када је реч о сарадњи Србије са Русијом и Кином и завређује ли Србија толике критике, каже да с његова стране нема критике због сарадње Србије са Русијом и Кином.

ПУТОВАЊА У АУСТРИЈУ

На питање шта се може очекивати по питању путовања грађана Србије у Аустрију у наредном периоду, пошто још није могуће туристичко путовање, Курц је казао да има много људи из Аустрије који радо одмарају у земљама Западног балкана, као што има и пуно грађана тог региона који воле да долазе у Аустрију. Када је реч о економској сарадњи и томе да ли се могу очекивати даље инвестиције из Аустрије Курц је казао да се дефинитовно може рачунати са даљим улагањима.

- Аустрија је један од најважнијих инвеститора у Србији и другим земљама региона. То ћемо тако наставити. Аустријска предузећа су тамо веома задовољна. Пандемија је довела до застоја, али ћемо брзо да се вратимо на предкризни ниво - указао је он.

- Апсолутно је разумљиво да једна земља која није чланица ЕУ економски сарађује и са другим деловима света. Русија, а и Кина су за Србију важни трговински партнери и не треба се чудити да једна држава као Србија одржава контакт са свим суперсилама света. Критике сматрам неоправданим јер многе европске земље тргују са Русијом и Кином, и делимично имају веома тесне политичке односе. Србију критиковати због тога сматрам погрешним. Сматрам и да што је веродостојнија европска понуда, што снажније ЕУ подржава Србију и друге земље региона, то се мање треба бринути да ће се грађани и политика Србије оријентисати према другим деловима света. Остајем при томе да, што се с већим поштовањем, позитивнијим приступом ЕУ опходи према Србији и њеном становништву, као и осталихм земљама Западног Балкана, то ће бити веће позитивно расположење према ЕУ у региону - нагласио је он.

Курц је изразио наду да ће ускоро посетити Србију.

- Одржавам тесни контакт са председником Вучићем, премијерком Брнабић, председником Скупштине Дачићем и многим другим представницима српске политике, привреде, цивилног друштва. Већ се радујем мој будућој посети Србији - закључио је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (46)