СЕРВЕР ОПТИМИСТИЧАН О ПРЕГОВОРИМА: Београд и Приштина ће постићи решење, али многима се његов став неће допасти

Танјуг

16. 06. 2021. у 00:13

ПРОФЕСОР на вашингтонском Универзитету Џонс Хопкинс Данијел Сервер уверен је да ће до споразума између Београда и Приштине доћи, али сматра да се то неће догодити у наредним месецима.

СЕРВЕР ОПТИМИСТИЧАН О ПРЕГОВОРИМА: Београд и Приштина ће постићи решење, али многима се његов став неће допасти

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

Он је у интервјуу за Глас Америке оценио да је данашњи сусрет председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија позитиван сигнал, али је мишљења да није добро то што, како је рекао, "имају потребу да један о другом говоре у негативном конктексту".

Подсећа да је Вучић јасно ставио до знања да није спреман да предузме, како се изразио, "одважне кораке попут признавања независности Косова" пре наредних председничких избора у Србији.

 - Када је реч о Куртију, ту постоји неколико питања. Шта може да очекује да ће добити из свега овога. Поставиће то питање и на њега ће тражити адекватан одговор - рекао је Сервер.

Иако је уверен да ће до решења доћи, Сервер сматра да је пре тога потребно да се догоди мноштво ствари, при чему посебно мисли на "признање Београда да је изгубио суверенитет над Косовом".

- Не очекујем да ће икада више Београд управљати Косовом. О томе нема говора, али мислим да могу бити пријатељске земље и надам се томе. Нема смисла да се дипломатски или војно сукобљавају - уверава Сервер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)