"РАТКО МЛАДИЋ ЈЕ ХЕРОЈ СРБИЈЕ!" Жестока руска реакција - Хаг жели да баци Србе на колена и да сломи Русију!

Novosti online

11. 06. 2021. у 13:14

Јелена Гускова, експерт за регион Балкана, објаснила је како Запад користи Хашки трибунал за спровођење своје политичке стратегије против Русије.

РАТКО МЛАДИЋ ЈЕ ХЕРОЈ СРБИЈЕ! Жестока руска реакција - Хаг жели да баци Србе на колена и да сломи Русију!

Фото: ЕПА/Депоситпхотос

Случај српског генерала Ратка Младића, коме је Хашки трибунал потврдио доживотну казну, илустративан је пример „правде“ коју је измислио Запад, чији је главни циљ слом Русије и бацање Срба на колена, каже Jeлена Гускова, шеф Центра за проучавање модерне балканске кризе Института за славистику Руске академије наука, доктор историјских наука.

- Пример како функционише Хашки трибунал веома је важан за Русију, јер то већ дуго није трибунал, већ политички суд. Да би постигао свој циљ - да уништи Совјетски Савез, затим Русију, да уништити Југославију - било је потребно успоставити сопствени систем закона или, како ћемо данас рећи, недостатак права. А у то време Русија је била слаба и није могла да се одупре том процесу, већ је, напротив, играла заједно с њим - рекла је Гускова у разговору за Балт њуз.

Како је објаснила Гускова, овај процес преобликовања међународног права почео је 90-их година прошлог века, када је избила криза у Југославији и СССР-у.

- У то време су се државе распадале, систем међународних односа се мењао и пристрасност је постала главна карактеристика овог процеса. Али данас, напротив, покушавамо да преокренемо цео овај систем. Укључујући у Савет безбедности УН и по питњау Хашког трибунала - рекла је Гускова.

- Хашки трибунал показао се као тело у рукама Запада како би остварио своје циљеве, а не као правосудно тело. Међу тим циљевима било је неопходно, пре свега, довести Србију и Србе који су се том процесу опирали и да целом свету докажу да су Срби криви за оно што се дешавало на Балкану 90-их - додала је она.

Фото И.Маринковић

Раније је Жалбено веће Механизма у Хагу одбацило жалбу српског генерала Ратка Младића на доживотну казну изречену у новембру 2017. године.

- Наш став о случају генерала Младића веома је важан за нас (Русију). Он је херој своје земље, водио је српску војску и бранио је од неправде НАТО-а. И с тим у вези, у међунационалној борби, залагао се, пре свега, за очување Републике Српске, због чега нам данас генерал Младић из Хашког трибунала каже да је поносан на оно што је учинио за Републику Српску и тражи да се очува Република Српска, и зна да је он остао у сећању народа и да ће остати заувек - објаснила је Јелена Гускова.

У исто време, Русија је почела да се опире процесу преобликовања система „правде“ и наставиће да чини све да заустави Хашки трибунал.

- Русија је данас јака и почела је да се одупире овом процесу негде у првој деценији овог века. Данас осуђујемо све што је Трибунал урадио. Сада, када је остало мало ствари у процесу - закључила је Јелена Гускова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УСРЕД ЛОНДОНА: Тито пред масом проговорио енглески - Британија још памти Титов говор (ВИДЕО)