ЗА СРБЕ ВАЖЕ ДРУГАЧИЈИ КРИТЕРИЈУМИ: Хашке судије Готовини опростили бомбе и прогоне, Орића "частили" са две године

С. Ј. МАТИЋ - С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

10. 06. 2021. у 09:23

БИВШИ командант тзв. Ослободилачке војске Косова Рамуш Харадинај ослобођен је кривице у Трибуналу, где је био оптужен за злочине над албанским и српским цивилима у зони Дукађини, мучења и убиства у импровизованом логору Јабланица.

ЗА СРБЕ ВАЖЕ ДРУГАЧИЈИ КРИТЕРИЈУМИ: Хашке судије Готовини опростили бомбе и прогоне, Орића частили са две године

Анте Готовина, Рамуш Харадинај и Насер Орић

После првостепене ослобађајуће казне, кренуло се у ново суђење, уз званично објашњење да су у "првостепеном процесу кључни сведоци оптужбе, из страха, одбијали да сведоче." Исто је било и у другом полувремену суђења, сведоци су нестајали један за другим под неразјашњеним околностима.

Иако су првостепено осуђени на 24 односно 18 година иза решетака, због ратних злочина, убистава, прогона и депортације Срба из Крајине, хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач правоснажно су ослобођени. Жалбено веће је установило да је приликом изрицања првостепене осуде погрешно оцењено да су напади и бацање граната на Бенковац, Грачац, Обровац и Книн били противправни и да су зато људи бежали из својих кућа, те да Готовина и Маркач нису били део удруженог злочиначког подухвата са циљем уклањања српског становништва из Крајине силом или под претњом силе. Иначе, из Крајине је протерано 250.000 Срба.

Извукао се и командант Армије БиХ Насер Орић. Он је у Хагу оптужен за разарање градова, насеља и села и убиства, пљачку имовине, што су кршење закона и обичаја ратовања. Првостепено је осуђен само на две године затвора, јер није предузео мере за спречавање окрутног понашања и убиства српских заробљеника у Полицијској станици у Сребреници. Правоснажно, ослобођен је свих отпужби.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)