КО ЈЕ МОМИР НИКОЛИЋ? Лажни сведок и злочинац - убијао муслимане у Сребреници, а уз помоћ његових измишљотина осуђен је Ратко Младић (ВИДЕО)

Novosti online

09. 06. 2021. у 17:10

СУДИЈА Приска Матимба Нијамбе разобличила је кључног сведока против генерала Ратка Младића - Момира Николића.

КО ЈЕ МОМИР НИКОЛИЋ? Лажни сведок и злочинац - убијао муслимане у Сребреници, а уз помоћ његових измишљотина осуђен је Ратко Младић (ВИДЕО)

Фото: ЕПА/Депоситпхотос/принтскрин/илустрација

Издвојено мишљење судије Нијамбе јасно показује да кључни сведок против Ратка Младића нема кредибилитет.

Момир Николић - Крвник и лажов

Момир Николић је био начелник за безбедност Братуначке бригаде Војске Републике Српске.

Николић се нагодио са тужилаштвом Хашког трибунала - признао је кривицу за стравичне ратне злочине и пристао да сведочи против других.

Лажима отерао и Радована Караџића на доживотну робију

Био је кључни лажни сведок оптужбе у процесима против оптужених за ратне злочине у Сребреници – Радована Караџића, Ратка Младића. Једини је "сведок" који тврди да је постојао трећи састанак на ком је договорена ликвидација у Сребреници. На том измишљеном састанку тврди да му је Младић дао знак руком који може значити да је одговор на његово питање о судбини мушкараца муслимана, то да ће бити сви побијени.

Пошто је био нижег ранга и није могоа да буде присутан на састанку, измислио је још провиднију лаж да је чуо разговор због тога што су "врата била одшкринута". Његово сведочење о том састанку је махом рекла-казала.

Постоје оверене изјаве двојице војних полицајаца који су пратили команданта ВРС да Николића нису видели и да Младић није излазио из свог џипа.

Момир Николић за своје лажи награђен је смањивањем казне и одбацивањем оптужби за геноцид.

Директор Циглане у Братунцу Неђо Николић сведок је да су га начелник за безбедност Главног штаба ВРС Љубиша Беара и њему потчињени капетан Момир Николић 14. јула 1995. питали да ли могу да заробљене сребреничке муслимане сместе у том предузећу.

Момир Николић имао мотив да лажно сведочи против Ратка Младића

Судија Нијамбе је јасно истакла да је ратни злочинац Момир Николић имао јак мотив да лажно сведочи против генерала Ратка Младића, како би из његове оптужнице отпала оптужба за геноцид. Да је Николић осуђен за геноцид, никада не би видео слободу.

За разлику од Младића и Караџића, за Момира Николића постоје јасни докази да је учествовао и организовао ликвидације муслимана у Сребреници. 

Његове лажи Хаг је користио и да би осудио генерала Радислава Крстића и генерала Здравка Толимира.  

Лажно сведочење човека који је са Беаром и Вујадином Поповићем организовао стрељање муслиманских заробљеника у Сребреници изазвало је јуче одушевљење многих муслимана пресудом генералу Младићу који никакве везе са тим злочином нема, што је и доказала судија Нијамбе у свом издвојеном мишљењу.

Тајно пуштен на слободу

Хашки трибунал је Николићу 2. децембра 2003. године изрекао казну од 27 година затвора, али та казна је смањена 8. марта 2006. на 20 година. Казну је служио у најбољим условима у Финској.

Колико је био користан у хашким поступцима против Срба доказује и то да је овај крвник тајно пуштен на слободу и пре него што је издржао 2/3 казне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)