ВУЧИЋ НА СЕДНИЦИ СБ УН: Је л то хашка правда-Срби осуђени на укупно 1.138 година, нико за злочине над Србима?

Танјуг

08. 06. 2021. у 23:35

СРБИ су у Хашком трибуналу осуђени на укупно 1.138 година, док Хрвати, босански муслимани и Албанци нису ни за један злочин почињен над Србима, што показује како је хашка правда скројена, и да по пресудама трибунала нико није одговоран за злочине над Србима, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

ВУЧИЋ НА СЕДНИЦИ СБ УН: Је л то хашка правда-Срби осуђени на укупно 1.138 година, нико за злочине над Србима?

Фото: Инстаграм

Он је, у видео обраћању на седници Савета безбедности УН о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, казао да многи на тој седници то неће разумети, али да треба навести чињенице које поткрепљују како изгледа хашка правда.

- Срби су осуђени на укупно 1. 138 година затвора, у исто време Хашки трибунал није оптужио ниједног Хрвата за злочине против Срба, ни у акцијама Медачки џеп, ни Бљесак ни Олуја, навео је Вучић.

Председник Србије је истакао да су тужиоци Хашког трибунила, како је рекао, намерно одабрали три војна и политичка лидера Хрвата, босанских муслимана и Албанаца, на три територије где су били почињени злочини против Срба - Готовину, Орића и Харадинаја.

- И по истом обрасцу сви они су били осуђени, уз изузетак Харадинаја јер се није појавио ниједан сведок. Готовина је осуђен на 24 године затвора у првом степену, али је тајанственом одлуком у другом степену са три према два пресуда промењена у ослобадајање. Орић је за злочине против Срба у Босни у првом степену био осуђен, али је мистериозном одлуком другостепеног суда и гласањем три према два ослобођен сваке одговорности. Сви сведоци против Харадинаја су се или убили су умрли у врло чудним околностима, навео је Вучић.

 

Председник Србије је нагласио да не жели да верује да неко жели да каже како није било злочина против Срба.

- Али, судећи према пресудама Хашког трибунала - нико није одговоран за те злочине. Ипак, ми у Србији ћемо показати одговорност и борићемо се за мир и стабилност и помирење у региону и позивамо чланице СБ да нам помогну рационалним, прагматичним приступом и поштовањем међународног закона, а не покушајима даље криминализације Србије која је мала земља, са храбрим и поносним народом који је поднео највеће жртве током Првог и Другог свегског рата. Са људима који желе да живе у миру са својим суседима. Мислим да не тражимо много".

Нагласио је, такође, да је Србија земља која најбрже расте на Западном Балкану и да су Србији важне добре везе са суседима и да је упркос селективној правди Хашког трибунала окренута будућности, а не прошлости.

- Имамо једну поруку за грађане Србије и Србе у целом региону - главе горе, ни Србија ни српски народ нису осуђени ни зашта, на нама је да радимо још марљивије, да отварамо фабрике и боримо се за нашу децу и нашу будућност", закључио је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)