ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: Председник говорио о најактуелнијим темама - Важно је да верујемо у своју државу (ВИДЕО)

Novosti online

04. 06. 2021. у 13:01 >> 14:29

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић обраћа се јавности из зграде Председништва.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: Председник говорио о најактуелнијим темама - Важно је да верујемо у своју државу (ВИДЕО)

Фото: Танјуг/Д.К.

Питања новинара

О српским светињама на Космету

Председник је рекао да је са Палмером и Лајчаком разговарао о српским црквама и манастирима и додао да су обојица упозорили Приштину.

- Разговарали смо о Дечанима пре свега, јер су они најугроженији, Приштина не жели да поштује одлуке својих судова.

Председник је рекао да су Албанци тражили разлог да се супротставе одлукама које су већ донете.

Надам се да се неко неће играти тим питањима јер би реакција Србије и српског народа била снажна.

О Вашингтонском споразуму и пребацивању амбасаде у Јерусалим

- Ми разговарамо стално са Американцима око споразума. Видимо да Албанци нису ништа испунили из споразума осим онога што им одговара. Не интересује их ни Мини шенген, ни ништа.

- Ту се догодило нешто око Вашингтонског споразума што мења одређене ствари, а то је израелско признање Косова - рекао је Вучић.

- Тако да ћемо разговарати, разговарамо са Американцима и даље јер Србија мора да се понаша одговорно. Доносићемо своје одлуке по том питању.

- Нема никаквих наговештаја о пребацивању амбасаде.

О посети Никоса Дендиаса и односу Грчке и (тзв.) Косова

- Немојте да обмањујемо јавност да се ништа није догодило, већ се догодило. Они су већ подигли ниво односа са Косовом, односно са Приштином. Дакле догодиле су се ствари, то је њихово право, они су суверена земља. Ми смо захвални нашим грчким пријатељима што кажу да неће признати Косово. Они су већ три степеника прешли, молимо их за то и верујемо нашим грчким пријатељима.

- Не по питању заставе, она је била и 2020. приликом посете Дендиеса Приштини, нема грчке заставе, што је важно, а ови трпају своје (заставе) где стигну.

Аеродром о Требињу

- Што се тиче хрватске тврдње да ће Требиње бити база руских летелица, ја то нигде нисам прочитао рекао је Вучић и додао да ће то бити веома важан аеродром.

- То су бесмислице које изговарају.

О хапшењу Александра Јовичића.

– Не бих да поредим хапшења оних који су криви за нелегалну градњу са хапшењима оних који су убили десетине људе, секли их у машини за млевење меса. За мене је важно да могу да кажем да је разлика између нас и неких других да нема заштићених. То је важна порука за људе. Видео сам напад бившег председника републике “за то хапшење мора да одговара Вучић”, народ тражи правду, није народ блесав. Гради, али мораш да добијеш дозволу – истакао је Вучић.

Рио Тинто

- Ја сам управо рекао да им замерам то да нису наплатили то што је требало Рио Тинто да ради, да сам био председник Владе свакако бих зарадио паре за Србију. 

Предсеник је додао да ако ми будемо успешни то може да донесе процват Подриња.

- Шта им замерам, то је што на Србију нису мислили. 

Вучић је нагласио да држава не постоји од јуче и да мора да се поштује све оно што су њени представници потписали.

Ако воља народа буде таква да се то не ради и да људи не желе да зараде паре, ми ћемо то да поштујемо.

- Глас народа је за нас глас бога.

Космет и пут у Брисел

Говорећи о Космету и путу у Брисел и Палмеровом ставу и потенцијалном сусрету са Бајденом Вучић је рекао: 

- Што се тиче сусрета са Бајденом, кад он буде имао времена, нама би била част.

Председник је рекао да су Палмер и Лајчак били коретни и да они врло добро знају о чему могу да разговарају са Србима.

Вучић је истакао да је нормално да се Палмер бори за независно Косово, а да је нормално да се ми боримо против тога.

- Наше је да држимо своје.

Економија

Председник је поново истакао да је Срибја заједно са Литванијом лидер у економском расту, по званичним подацима Еуростата.

Он је додао да смо у првих десет земаља по ниској стопи смртности од корона вируса и у првих пет посто по броју хоспитализација. Он је додао да ћемо морати да радимо ревизију као и свака земља на свету.

Председник је одговарајући на нападе рекао да Србија у овом тренутку гради 4 аутопута,а да ће ускоро бити 8.

Што се тиче месечних примања председник је изнео податке  и доказао да смо претекли све из земаља региона, а да се нада да ћемо ускоро претећи и Бугарску.

Екологија

- Пред нама је другачији период у односу на онај који смо пролазили раније и мораћемо да посветимо пажњу комплентној зеленој агенди и то треба да искористимо као подстицај за раст.

- Говорићу данас о РТБ Бору о Рио Тинту и о плановима Србије.

Говорећи о Рио Тинту председник је рекао да је та фирма стигла у Србију 2002. године.

Председник је причао о депопулационом тренду јер Србија има негативан природни прираштај.

– У читавом Подрињу, живи око 100.000 људи. Сви су побегли за Београд, Нови Сад. Ми имамо прилику у наредном периоду. Ми смо у складу са нашим законима да спроведемо референдум шта грађани желе на нивоу округа али народ мора да буде упознат са тим. Ово је руда јадарит. Јадарит има 26 минерала, један од њих је литијум, 3-4 одсто. Литијум је нешто без чега се не може, али што ће за 15 година да изгуби своју вредност. Ми смо у трци са временом. Србија има значајне резерве литијума. Литијум је неопходан за батерије за електрична возила. Читаво Подриње би процветало – рекао је он.

Председник је говорећи о потенцијалу литијума који је је неопходан за батерије за електрична возила и рекао да говоримо о десетинама милиона евра.

На изградњи би радило 2.100 радника.

- Потражња за литијумом скочиће 20 пута до 2030. и невероватних 58 пута до 2050. године, то је незабележено у рударској индустрији.

Оно што је веома важно ми нећемо имати течан него чврст отпад, а отпадни материјал ће се рециклирати и користити у другим индустријама.

Председник је истакао да би годишњи приходи Србије били 600.000 евра.

– Оно што ми очекујемо, ја ћу вам сада показати, имам сва решења, поносан сам на све што смо урадили. Постоји неколико процеса, први је мининг, код нас не долази у обзир да се ради само рударење. Ми бисмо имали 2.000 људи запослених. 56 година бисмо могли да имамо мининг и рефраининг, имали бисмо 600 милиона евра. Ми смо кренули да размишљамо у томе, четврти процес је производња батерија за електричне аутомобиле. Нећемо то да радимо ако не добијемо одобрење народа – рекао је Вучић.

Председник је најавио да ћемо захтевати и да велики произвођач електричних аутомобила дође у Србију.

– Ако нам народ дозволи, преговараћемо да дође један од великих произвођача електричних возила у Србију. Укупни приходи би били 19,7 милијарди евра годишње. За све је потребно преговарати, али не бих то рекао да осим последње фазе све друго имамо у џепу. Све то под једним условом – да не угрожава животну средину, да људи живе добро, али да процвета тај крај Србије, да буде богатији од Београда. Још једно обећање – ниједан корак неће бити учињен да не буде апсолутно транспарентан. Погледајте овај графикон. Ми се поносимо овим подацима – рекао је председник.

О РТБ Бор

– Данас имамо 5.700 запослених, што је више од 700 нових радних места у Бору. Ускоро приходи Бора драматично расту. Ми од 6. произвођача бакра у Европи постајемо 2. до краја године, само је Пољска испред нас. Боримо се за свако село – подвукао је Вучић.

– Је л’ мислите да све треба да угасимо? Направили смо нову Србију, неупоредиво успешнију Србију. Дали смо званичне европске податке. Ми смо успешни, не треба себе да лажемо, а не седећемо, пољубићемо дрво и од тога ћемо да живимо боље. Немојте да обмањујемо народ.

Председник је рекао да је Србија међу европским земљама које имају најмању стопу смртности од коронавируса.

– Градимо више аутопутева него Немачка. Кога нисмо претекли у региону по просечној плати? Ко је испред нас? Ускоро се надам да ћемо претећи и Бугарску. Поносан сам што могу да одговорим на све те флоскуле. Важно је да располажемо чињеницама, ако народ каже да није за то, поштоваћемо одлуку народа. У Крупањ сам молио инвеститоре да дођу. Нема повратка у назад, у лоше, Србија ће у економији наставити да побеђује.

Фото: З.Ј.М.

Хапшење Јовичића

Желим да подржим све надлежне државне органе који раде свој посао у борби против корупције и криминала да раде свој посао без ограничења и без обзира на то да раде посао без обзира на то да ли је неко човек из партије коју водим јер Србија не сме да личи на оду из двехиљадитих година.

- Мислим да су то важне поруке за грађане, да нема заштићених и да било чија чланска карта не може да спасе од реакције надлежних органа уколико је тај неко чинио противзаконита, односно противправна дела.

Отварање фабрике вакцина

- Данас у 17:30 почиње производња Спутњик Ве вакцина у Србији, тој манифестацији присуствоваћемо председник Путин и ја и већ за неколико дана имаћемо прве српске вакцине које ћемо моћи да понудимо како нашим грађанима тако и другим грађанима широм региона, Европе и Света.

- Поносан сам на чињеницу што смо тај посао могли да направимо

- Ускоро ћемо читав процес започети са кинеским пријатеља, а онда почиње онај најзахтевнији процес, а то је изграња наше фабрике вакцина.

Хашки трибунал и седница СБ УН

– У уторак, 8. јуна ћемо имати пресуду генералу Младићу, сами закључите да ли је случајно седница СБ. У 15 сати је изрицање пресуде, у 21 је седница СБ, на којој се очекује критика Србије. Не морам да говорим колико ће то бити тешка ситуација за српски народ и Србију, што се тиче саме седнице, имам још један технички проблем, и Серж Брамерц и Ађијус имаће право да се обрате, а за сада мени то није омогућено – истакао је Вучић.

- Ако ми не буде омогућено мораћемо да нађемо начин да стигнем до Њујорка и да одем у Њујорк.

- Хашки трибунал није достављао случајеве српским судовима, осим једног, а 13 таквих је достављано БиХ.

- Са друге стране не морам да говорим да сви они који су били осуђени за ратне злочине, од Харадинаја, Орића и Готовине, правоснажно ослобођени.

- Не лаки дани пред нама, одмах неколико дана после идемо у Брисел и надам се да ћемо имати довољно снаге и подршке да урадимо велику ствар за нашу земљу. 

Фото: Принтскрин

Ситуација на Космету

- Оно што је за нас важно то је да се Србија не залаже за замрзнути конфликт, да ми желимо да их решавамо и не остављамо нашој деци, али смо тражили разумевање за основне државне и националне интересе Републике Србије и српског народа.

- Дијалог ће бити настављен у веома кратком временском периоду и Србија ће се одазвати позиву у Брисел и увек ћемо бити спремни да разговарамо о компромисним решењима, али никада нећемо бити спремни да разговарамо о понижењу Србије.

- За нас је важно, желим да истакнем да сам одговорио на позив Ивице Дачића али желим и да одговорим на позиве председника појединих ванпарламентарних странака, све зависи у којој ће форми бити, уверен сам да можемо да пронађемо начин на који би поднео Скупштини оно што се дешава у Бриселу. Србија је у потпуности спремна за дијалог о несталим лицима – навео је Вучић.

- Оно што ми тражимо од њих је да они ту одговорност покажу према Србима који су убијени на КиМ. Ви имате и даље неколико десетина убијених Срба у мртвачници у Приштини - рекао је председник и додао да тражимо да нам се дозволи анализа остатака.

- Понудили смо Албанцима да извршимо сва неопходна ископавања на местима на којима сумњају да постоји нека гробница, али то исто тражимо и за нас. Имамо неколико индиција да су сахрањени цицвили.

Експлозија у Чачку

- Прелиминарна процена је да је штета између милион и по и два милиона евра. Наши хеликоптери крећу у гашење пожара - рекао је председник Вучић о експлозији у Чачку.

- Очекујемо да се од понедељка настави производња у погонима чачанске Слободе. Важно је да мере заштите на раду убудуће буду на највишем нивоу - додао је председник.

После посете специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослава Лајчака и специјалног представника Стејт Департмента за Западни Балкан Метјуа Палмера, председник Вучић говори о Косову и Метохији, предстојећим преговорима у Бриселу, напретку Србије на европском путу, разговору са представницима опозиције, важним државним питањима и свом учешћу на седници Савета безбедности, 8. јуна ове године.

 
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)