ЧЕШКА ПРИХВАТА НАШЕ КОВИД ПАСОШЕ: У току преговори и са другим чланицама ЕУ

Танјуг

01. 06. 2021. у 22:25

Од 8. јуна и Чешка Република ће отворити границе за српске држављане, односно признати наше дигиталне сертификате о вакцинацији, као и ми њихове, изјавила је вечерас министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

ЧЕШКА ПРИХВАТА НАШЕ КОВИД ПАСОШЕ: У току преговори и са другим чланицама ЕУ

Фото Министарство

Министарка је за РТС казала да је то још једна земља чланица ЕУ која ће прихватити наш дигитални сертификат.

- Ми преговарамо и са другим земљама чланицама и информација коју имамо јесте да ће 6. јуна Европска комисија још једном заседати у вези са признавањем дигиталним сертификатима из трећих земаља. У том смислу, очекује се да ћемо ми као и Велика Британија бити међу првим земљама где ће ЕУ дати сагласност за признавње наших дигиталних сертификата - рекла је Матић.

Истиче да је то велика потврда успешне политике коју Србија води у тој сфери и додаје да поједине земље ЕУ још увек немају дигиталне сертификате о вакцинацији.

Матић напомиње да грађанима Србије није потребна потврда о вакцинацији или ПЦР тест за путовање у земље региона - БиХ, Црну Гору, Северну Македонију и Албанију.

Говорећи о туристичкој сезони од почетка ове године, Матић је навела да је према првим показатељима присутан раст доласка туриста и да Србија има пораст девизног прилива који износи 3,4 одсто.

Фото З. Јовановић

Она је казала да се чини да се живот на улицама полако враћа у нормалу, а да ће најновије попуштање мера још више допринети развоју туризма и угоститељства.

- Сви подаци су значајно бољи у односу на прошлу годину што нам даје наду да ће ова туристичка сезона бити много боља - рекла је Матић.

Директор YУТА Александар Сеничић каже да је ове године велико интресовање за летовање у иностранство и да се очекује да ће ове године летовати између 500.000 и 600.000 путника.

Додаје да су међу људима који се највише интересује за путовања они који имају заменска путовања, а с друге стране, каже, има и велики број нових путника који се интересују.

Још увек, наглашава, постоје проблеми који дестимулишу грађане да путују, а један од њих је, наводи, висина ПЦР теста.

Сеничић каже да је зелени сертификат сјајан резултат наше државе и да нико није очекивао да ће наша држава имати сертификат који је у складу са свим европским прописима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)