ОВО СУ ПРВИ ЦИВИЛИ КОЈИ ЋЕ ЛЕТЕТИ У СВЕМИР: Обићи ће орбиту планете без присуства професионалних астронаута

Novosti online

03. 04. 2021. у 22:32

ПРЕДУЗЕТНИК и филантроп Џаред Ајзакман (38) објавио је у уторак имена последња два путника која ће га пратити на тродневном лету ракетом око Земље.

ОВО СУ ПРВИ ЦИВИЛИ КОЈИ ЋЕ ЛЕТЕТИ У СВЕМИР: Обићи ће орбиту планете без присуства професионалних астронаута

ФОТО: Тwitter/@NASA commercial_crew

Ајзакман је купио карту за вожњу од компаније колеге милијардера Илона Маска “СпејсX”, а он и његови пратиоци биће први који ће обићи орбиту планете без присуства професионалних астронаута из америчке НАСА-е или других свемирских агенција.

Последњих двоје срећних путника су Шон Проктор (51), професорка из Темпија у Аризони и Кристофер Семброски (41) из Еверета у Вашингтону који ради за “Локхид Мартин”. Обоје су, пише “Њујорк тајмс”, дугогодишњи свемирски ентузијасти.

- Звезде су се заиста поравнале за нас у смислу ове групе – рекао је Ајзакман, који је 1. фебруара објавио да је уплатио путовање.

Капсула и њени путници кружиће око Земље на висини од 540 километара, што је око 130 километара више од орбите Међународне свемирске станице (ИСС). Датум лансирања, оригинално планиран за октобар, можда ће се померити на ранији датум, 15. септембар, како је рекао Ајзакман.

Он у плановима за ову мисију има више циљева. Рекао је да жели да пружи шансу “немилијардерима” да се провозају. Жели и да сакупи новац за Дечју истраживачку болницу Сент Џуд у Мемфису, која бесплатно лечи децу оболелу од рака и других болести, укључујући томболу за једно од седишта у ракети “Дрегон”.

Ајзакман је рекао да се нада да ће његова свемирска посада бити расно разноврснија од оних које су у прошлости ишле у свемир, а које су чинили углавном бели мушкарци. Изгледа да је у томе и успео.

Како пише “Њујорк тајмс”, Ајзакман и болница Сент Џуд објавили су прошлог месеца да ће једно од седишта у ракети заузети Хејли Арсено (29), бивша пацијенткиња Сент Џуда која сада ради тамо као помоћница лекара. Хејли ће бити најмлађа Американка која је икад отишла у свемир и прва особа у орбити са простетичким делом тела. Наиме, током лечења од рака костију, део костију у њеној левој нози замењен је металним шипкама.

Проктор, која је Афроамериканка и докторирала је на образовању из науке, ушла је у екипу тако што је освојила такмичење које је спонзорисала Ајзакманова компанија “Шифт4Пејментс”. Такмичари су користили софтвер компаније да дизајнирају онлајн продавницу и потом “твитовали” видео снимке у којима описују своје предузетничке и свемирске снове.

Уз помоћ тог софтвера Проктор је почела да продаје своје слике инспирисане свемиром, док у снимку за такмичење чита поему коју је написала.

Она је, како наводи “Њујорк тајмс” била близу да постане астронаут традиционалним путем. Рекла је да је 2009. била међу 47 финалиста које је НАСА изабрала на основу 3.500 апликација. Америчка свемирска агенција изабрала је те године девет астронаута, али Проктор није имала срећу да се нађе међу њима. Аплицирала је још двапут, али није ушла ни у финалисте. Кад је НАСА прошле године објавила другу рунду апликација, паузирала је.

- Рекла сам себи “не”, јер сам просто осетила да су се та врата затворила. Али сам се заиста надала да ћу за време свог живота можда имати доступа комерцијални свемирски лет. Никад ни за милион година не бих помислила да ће ми то доћи само тако и још тако брзо – испричала је Проктор.

Семброски је рекао да је чуо за Ајзакманову мисију, названу “Инспирација4”, преко рекламе.

- Било је интригантно. Био сам у фазону, у реду, донираћу болници Сент Џуд и убацити своје име у шешир па да видимо – рекао је он.

Донирао је 50 долара, али није освојио место. Међутим, његов пријатељ јесте. Семброскијев стари колега са Аеронаутичког Универзитета на Флориди одлучио је да му препусти место јер је знао колики је овај ентузијаста за свемир. Семброски је сазнао да је освојио место преко видео позива са Ајзакманом и његовим пријатељем.

- Рекао сам: “Вау. Стварно? Вау. То је… то је невероватно” – сећа се он.

Ајзакман је рекао да је Семброски “испрва био резервисан”.

- Био је готово у стању шока – додао је.

Семброски је себе описао као “момка иза сцене који заиста помаже другима да постигну своје циљеве и заузму централно место”.

Неколико дана након што су сазнали вести, Проктор и Семброски отишли су са Ајзакманом у Лос Анђелес у седиште “СпејсX-а” и прошли здравствени преглед на Универзитету Калифорнија. У уторак ће четворо чланова посаде отићи у Филаделфију да испробају вожњу у џиновској центрифуги, симулатор који ће их припремити за лансирање и повратак у атмосферу. Њихова обука у “СпејсX-у” биће слична обуци астронаут НАСА-е у ракети компаније.

Ајзакман се нада да ће у будућности свемирски летови постати уобичајени.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)