ЈЕДАНАЕСТ ИЗГУБЉЕНИХ ДАНА: Како је након другог, уследио 14. септембар?

Novosti online

18. 03. 2021. у 12:23

ШЕСТ и по милиона Британаца отишло је 2. септембра 1752. године на спавање и пробудило се 14. септембра.

ЈЕДАНАЕСТ ИЗГУБЉЕНИХ ДАНА:  Како је након другог, уследио 14. септембар?

Фото: АП

Како је Британија прешла са јулијанског на грегоријански календар

Пароле Британац биле су свуда, "вратите нам наших 11 дана". Тих 11 дана једноставно су прескочени када је Британија прешла са јулијанског на грегоријански календар. Разлог за то била је жеља да се усклади са већим делом Европе.

Грегоријански календар је данас "међународни" а назван је по папи Гргуру који га је први представио 1582. године.

Британија је 1752. године пратила јулијански календар, а њега је први пут применио Јулије Цезар 46. година пре нове ере. Ипак, овај календар је имао уграђену грешку од једног дана на сваких 128 година, због погрешног рачунања соларне године.

Ово је утицало на датум Ускрса, који се традиционално обележавао 21. марта, а почео је да се удаљава од пролећне равнодневнице сваке наредне године.

Грегоријански календар, представљен је као могућност превазилажења овог проблема. Календар су прво прихватиле Француска, Пољска, Португал и Шпанија, 1582. године. Последња држава која је званично прешла на овај систем била је Турска, 1. јануара 1927. године.

Фото: Принтскрин јутјуб

 

Акт о календару из 1750. године први пут је британској империји представио грегоијаснки календар и тако довео земљу у ред са осталим државама западне Европе. Његово увођење није било једноставно.

То је значило да је 1751. година морала да траје само 282. дана, од 25. марта до 31. децембра.

Година 1752. почела је 1. јануара. Међутим, и даље је остао проблем усклађивања календара који се користи у Енглеској са оним који се користи у Европи. Било је потребно исправити га за 11 "изгубљених" дана. Одлучено је да је у среду 2. септембра 1752. године уседи четвртак 14. септембар.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)