НАЈУСАМЉЕНИЈИ СЛОН НА СВЕТУ ДОБИО ДОЗВОЛУ ЗА СЕЛИДБУ: У Камбоџи га чекају боље друштво и бољи услови за живот (ВИДЕО)

Ј. Ж. С.

07. 09. 2020. у 10:44

НАЈУСАМЉЕНИЈИ СЛОН НА СВЕТУ ДОБИО ДОЗВОЛУ ЗА СЕЛИДБУ: У Камбоџи га чекају боље друштво и бољи услови за живот (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

СЛОНУ Кавану, који је постао симбол борбе за права животиња, биће дозвољено да напусти скучени простор у пакистанском зоолошком врту и да се премести на неко место са бољим условима живота, вероватно у Камбоџи, саопштила је група за заштиту животиња, ангажована на његовом случају.

- После многих анализа, које су потврдиле да је Каван довољно снажан, предузеће се кораци како би се он преместио у азил за животиње, највероватније у Камбоџи - стоји у саопштењу глобалне организације за заштиту животиња "Четири шапе", која је у Исламабаду испитала здравствено стање слона, преноси турска агенција Анадолија.

Његови симпатизери називају га "најусамљенијим слоном на свету", јер Каван већ више од 35 година живи у скученом простору зоолошког врта у пакистанској престоници Исламабаду.

Мартин Бауер, портпарол организације казао је да је слон коначно добио медицинску дозволу за путовање и да се очекује да ће у Камбоџи имати друштво и боље услове за живот.

Ветеринар и вођа мисије Амир Кхалил рекао је да због неадекватне исхране и недовољног физичког кретања, Каван показује знакове гојазности.

- Истовремено су му нокти напукли и деформисали су се због неодговарајуће подлоге и структуре места у коме тако дуго борави. Да би овај проблем решио Каван мора да прође кроз дугорочан програм опоравка који се не може реализовати у пакистанском зоолошком врту Маргхазар - закључио је Кхалил.

Суд у Исламабаду је у мају надлежним телима наредио да се Каван ослободи и премести.

Он се још од 2012. када је изгубио партнерку Сахели, бори са усамљеношћу и лошим животним условима, што је оставило последице на његово здравље.

- Код њега се развило и стереотипно понашање, односно он сатима помиче главу напред-назад, углавном зато што му је једноставно досадно - рекао је Бауер.

Каван, кога су власти Шри Ланке поклониле 1985. кад је имао годину дана, постао је предмет кампање бораца за заштиту животињских права пошто је 2015. године откривено да у ланцима проводи неколико сати дневно.

Његове фотографије подстакле су емоције многих људи широм света, а подршку за његово ослобађање упутила је и светски позната звезда Шер. Активисти, који лобирају за његово премештање су 2016. покренули петицију коју је досад потписало више од 200.000 људи из целог света.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)