ЧУДНА ПОЈАВА НА ГРЧКОЈ ПЛАЖИ: Редак феномен - купачи у неверици (ВИДЕО)

Новости онлајн

25. 07. 2021. у 17:42

КУПАЧИ на плажи Тиганиа, недалеко од Сартија на Ситонији присуствовали су ретком феномену претходних дана. Наиме, обала је била преплављена белом пеном, а стручњаци су у грчким медијима говорили о овом ретком феномену.

ЧУДНА ПОЈАВА НА ГРЧКОЈ ПЛАЖИ: Редак феномен - купачи у неверици (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

- То је нешто што смо виђали и раније. У питању је нерастворена органска материја која, из неког природног разлога - поремећаја, биолошког процеса, повећава своју количину у великом броју и не успева да се раствори - рекао је Харитон-Чарлс Хиндироглу, професор на Одељењу за биологију Универзитета Аристотел, гостујући на радио Солуну.

Како је приметио, у последње време је забележен учесталост ове појаве широм Северног Егеја.

- Не можемо искључити чињеницу да је то узроковано органским загађењем Босфора - рекао је он наглашавајући, међутим, да тај феномен није опасан и да је повезан са климатским променама.

У разговору за тхесснеwс.гр, заменик градоначелника Ситоније Василис Зисиос изјавио је да је пена присутна у последња три до четири дана.

Зисиос верује да је у питању феномен еутрофикације који се дешава услед повећања фитопланктона и зоопланктона због високе температуре које превладавају, као и да уопште није опасан за купаче.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)