ДА ЛИ ВАНЗЕМАЉЦИ ПОСТОЈЕ? Пет стручњака одговара на питање и њихови одговори су фасцинантни

Новости онлајн

20. 06. 2021. у 08:41

СПЕКУЛАЦИЈЕ о постојању ванземаљаца последњих дана су поново оживеле са најавом да ће Пентагон 25. јун објавити извештај њихове јединице за Неидентификоване ваздушне феномене.

ДА ЛИ ВАНЗЕМАЉЦИ ПОСТОЈЕ? Пет стручњака одговара на питање и њихови одговори су фасцинантни

Фото: Пиксабеј

Документ би требало да сумира сва сазнања америчке владе о неидентификованим летећим објектима - НЛО.

Њујорк тајмс је недавно објавио одломке из извештаја на основу којих се може закључити да не постоји јасна веза између неких 120 НЛО појава у последње две деценије и "малих зелених".

Но, то није спречио Сајенс Алерт да контактира пет стручњака и пита их да ли ванземаљци постоје, можда у неком другачијем облику или негде у универзуму. Ово су њихови одговори:

Џонти Хорнер, астробиолог

Мислим да постоје, али да је право питање да ли су довољно близу да их откријемо. Свемир је невероватно велик. Последњих деценија, сазнали смо да готово свака звезда у космосу има планете. Наша галаксија има чак 400 милијарди звезда. Ако свака од њих има пет планета, то значи да само у нашој галаксији имамо две билијарде планета а ко зна колико још у другим галаксијама.

Када се све то узме у обзир, невероватној је веровати да је Земља једина планета на којој је живот могућ. Али, како пронаћи ванземаљце међу толиким, удаљеним планетама? То је, заправо главно питање. Стога, иако верујем да ванземаљски живот постоји, мислим да ће проналажење доказа о постојању тог живота бити невероватно тешко.

Стивен Тингеј, астрофизичар

За мене се термин "ванземаљац" односи на све облике живота а тренутно не постоји дестаљан консензус о дефиницији "живота". То је веома комплексан концепт, али ако бисмо пронашли неку бактерију негде другде ван Земље, то бих назвао ванземаљским животом.

Због тога је тешко поверовати да је "живот" једино могућ на Земљи а не милијардама других планета у свемиру. Сада само остаје да се види да ли је тај живот попут поменуте бактерије или је реч о узбудљивој "технолошки напредној цивилизацији" са којом можемо да кмуницирамо.

Потрага за ванземаљским цивилизацијама које користе технологије сличне нашим је у току али увек постоји могућност да је наша дефиниција "живота" прилично уска и да ванземаљци - где год да су - можда играју по потпуно другачијим правилима.

Хелен Мејнард-Кејсли, планетарни научник

Мислим да је само питање времена када ћемо пронаћи нешто што наликује биологији негде другде ван Земље. Нарочито јер све чешће проналазимо потенцијалне "џепове" у нашем соларном систему на којима је живот какав познајемо можда могућ.

Добар пример тога су океани испод леда на Европи и Ганимеду, Јупитеровим месецима где је температура баш како треба, где има приступа води и минералима. Са друге стране, ми на живот гледамо кроз врло земаљске очи и могуће је да је ваземаљски живот заправо врло другачији од нашег.

Због тога се врло радујем даљим истраживањима Сатурновог месеца Титана где постоји читав низ интересантних молекула на његовој површини као и активни водени системи за њихов "превоз". И то је све у нашем соларном систему. А знамо да у нашој галаксији постоје и други системи.

Ребека Ален, стручњак за свемирску технологију

Да, мислим да постоје али вероватно не личе на нас. Постоји више од 100 милијарди планета само у нашој галаксији па је могућност да живот постоји негде другде готово па потвђено сигурна.

Када чујемо реч "ванземаљац" ми помислимо на човеколики облик живота. Али чак и на земљи, предиминантни облик живота је много старији, мањи и отпорнији. Говорим о микроорганизмима који пркосе науци тиме што постоје тамо где је живот немогућ - попут вулкана. Кладила бих се да ванземаљски живот постоји у овом облику.

Што се напреднијег живота тиче, свемир је огроман а Кеплерова мисија нам је показала да је тешко пронаћи друге светове а камоли идентификовати оне који наликују Земљи. Додајте томе да је напредном животу било потребно милијарде година да процвета на Земљи. Због тога мислим да су слабе шансе да пронађемо сличну врсту ванземаљаца.

Мартин Ван-Кранендонк, астробиолог

Једноставан одговор на питање да ли ванземаљци постоје био би "не".

Ако користимо чисто емпиријске податке и претпоставимо да се питање односи на било кој облик живота ван Земље који није повиезан са људском активношћу, онда би одговор - колико знамо - морао да буде не.

Али, наше знање о овом питању је прилично огранићено. Нисмо истражили сваки део свемира у потрази за животом и не знамо шта се води као живот у другом хемијском систему, а уз то не постоји и дефинитивни консензус о томе шта је живот и овде на Земљи.

Можда би проширенији одговор на то питање био "не знам". Ми вероватно никада нећемо имати дефинитиван одговор на ово питање.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)