ЧУВАЈТЕ СВОЈУ КОЖУ: Парфем при сунчању прави дубоке флеке

Специјални додатак Доктор у кући / И. К.

субота, 15. 08. 2020. у 11:19

ЧУВАЈТЕ СВОЈУ КОЖУ: Парфем при сунчању прави дубоке флеке

Фото: Depositphotos

УКОЛИКО сте због излагања коже сунцу зарадили "флеке" или хиперпигментације, највероватније ће вам бити неопходна помоћ дерматолога да бисте их се решили. На првом месту специјалиста утврђује колико су потамнеле промене дубоке.

- Разликујемо површне хиперпигментације које називамо лeнтиго и дубље које називамо Берлоков дерматитис - каже др Горана Исаиловић. - Дубље "флеке" настају на кожи која је излагана сунцу, а била је претходно третирана етарским уљима, парфемима или екстрактима биљака.

Да би дерматолог дијагностиковао тип и тежину хиперпигментације, кожу посматра под одређеном светлошћу.

- Дубина хиперпигментације најбоље се процењује излагањем коже Вудовој светлости - каже наша саговорница. - Површне пигментације су под овом светлошћу тамније, а дубоке светлије него што изгледају када се посматрају без лампе. Ако је хиперпигментација удружена са задебљањем коже, онда је реч о соларним кератозама. То су у ствари преканцерозне промене.

Да бисте избегли "флеке" од сунца др Исаиловић саветује редовну примену препарата за заштиту од сунца током читаве године, а не само на плажи или базену.

Битно је и да се избегава парфемисана козметика и парфеми приликом сунчања.

- Хиперпигментације ако су површне могу и спонтано да се повуку - каже др Исаиловић. - Међутим, код већине пацијената за њихово уклањање су потребни специјални третмани. На располагању су нам хемијски пилинзи, ласери, мезотерапија и микрониделинг. Долази у обзир и ПРП технологија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)