ПРОМОТЕРИ МРЖЊЕ БЕЗ ПОСЛЕДИЦА: И у Сабору се чују речи које могу да инспиришу заговорнике “клања Срба”

Јурица КЕРБЛЕР

05. 05. 2021. у 10:26

Четрнаест младића ће највероватније на суд, а пракса показује да се онда све разводни и да казне никада нису онакве какве прописују закони

ПРОМОТЕРИ МРЖЊЕ БЕЗ ПОСЛЕДИЦА: И у Сабору се чују речи које могу да инспиришу заговорнике “клања Срба”

Архвиа

ДА није било снимка о немилом догађају на Ускрс у Борову, када је група хулигана узвикивала поруке мржње према Србима, а након тога и реакција бројних медија широм региона, ко зна можда би и тај инцидент прошао незапажено. Снимак је показао да полиција није интервенисала док су младићи певали усташке песме и узвикивали "убиј Србина", а касније је то образложено да је затражено полицијско појачање да се хулигани не би разбежали.

Након привођења "певача" прво се тврдило да се ради о нарушавању реда и мира, а убрзо је све, можда опет на притисак медија, преформулисано у кривичну пријаву. Четрнаест младића ће највероватније на суд, а пракса показује да се онда све разводни и да казне никада нису онакве какве прописују закони. А још мање се кроз судски поступак разјасни ко је такве младиће индоктринисао. Пуповац тврди да траг води до високе политике, чак до Сабора, где се често чују речи које могу да инспиришу овакве ескападе мржње.

Начелник Борова Зоран Баћановић, који је и снимио мимоход хулигана, отишао је корак даље и оптужио полицију и упитао како након свега Срби могу да се осећају безбедно. Упире прст у организоване групе које уочи локалних избора у Хрватској очито желе да дижу тензије, а градоначелник Вуковара Иван Пенава за све криви коалицију ХДЗ и СДСС, Пленковића и Пуповца. Да ствар буде гора, ову тезу подржава и Иван Анушић, актуелни кандидат ХДЗ за жупана на предстојећим изборима, којег је Пленковић експресно укорио. Али и подржао у бици за жупана.

У Славонији се, очигледно, међунационални односи кваре. Промотери мржње, црнокошуљаши, заговорници "клања Срба" дивљају без последица. А букача које инспиришу стихови "Ој, хрватска мати, Србе ћемо клати", нажалост, све је више међу младима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)