ПРИСТИЦИ ПО РЕЦЕПТУ ЉУБЉАНЕ: Претње Хрватске и Милановића непродуктивне су и - неевропске

Јурица КЕРБЛЕР, дописник "Вечерњих новости" - ЗАГРЕБ

16. 04. 2021. у 12:00

Нико не спори да треба затворити тужну књигу несталих, јер то је пре свега цивилизацијско питање и породице морају да знају судбину својих најмилијих

ПРИСТИЦИ ПО РЕЦЕПТУ ЉУБЉАНЕ: Претње Хрватске и Милановића непродуктивне су и - неевропске

Архвиа

ОНО што не желиш себи, не ради другима, универзално је морално начело садржано код Буде и Конфучија, старих Грка и Исуса из Назарета, Мухамеда и Канта. Овде на Балкану или, како би се умивено рекло, на југоистоку Европе, очито то не вреди.

Хрватска коју су због билатералног спора при уласку у ЕУ кочиле западне комшије Словенци, што је у то време изазивало гневно реаговање Загреба, сада сличан сценарио најављује источном комшији, Србији. Или ће се разјаснити судбина несталих или Загреб неће подржати улазак Србије у ЕУ, тврди хрватски председник Зоран Милановић. Торбу пуну билатералних спорова Загреб би очигледно хтео да искористи за уцену комшија "да попусте". Управо оно што хрватска десница стално заговара, као главни циљ да се закочи Србија на европском путу.

Нико не спори да треба затворити тужну књигу несталих, јер то је пре свега цивилизацијско питање и породице морају да знају судбину својих најмилијих. Још се трага за готово 1.500 људи и интерес је и Загреба и Београда да се тај процес што пре заврши. Уосталом, међу несталима је готово једнак број Хрвата и Срба, али све то иде полако, јер је реч о веома компликованом процесу. Нико не кочи истину, што је најважније.

Две државе треба да се договоре и о границама и реше још многе проблеме из прошлости.

Али, то се не ради силом и притиском, већ кроз билатералне разговоре и преговоре. То се решава дипломатијом, за столом, а не уз претње и подметање ногу комшијама који желе да се придруже европској породици. Уосталом, сама Хрватска је на својој кожи осетила последице сличних притисака Љубљане, који су на крају оставили трага у односима двеју држава.

Зато су Милановићеве претње Србији непродуктивне и пре свега неевропске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)