ДЕМОГРАФСКИ ГУБИЦИ: Није довољно надати се “бејби-буму” после корона, мора се створити озбиљна стратегија

Јелена Матијевић

06. 03. 2021. у 12:09

ДЕМОГРАФСКИ ГУБИЦИ: Није довољно надати се “бејби-буму” после корона, мора се створити озбиљна стратегија

Новости

Кључеви решења су у рукама државе, њеној прецизној и добро припремљеној стратегији подстицаја рађања

У ПОСЛЕДЊЕ две деценије, број умрлих у Србији је за чак 676.690 већи од броја рођених! "Сликовито" објашњено: за минулих 20 година Србија је изгубила становништва колико данас заједно имају Нови Сад, Ниш и Крагујевац. Ако се настави тренд негативног природног прираштаја и уколико и даље у иностранство буде одлазило од 40.000 до 50.000 људи, процењује се да ће Србија 2050. године имати око четири и по милиона становника.

Много смо речи минулих година потрошили на тражење и објашњавање узрока овако поразне статистике, али смо, очигледно, мало учинили да се она промени. А, важнијег задатка немамо.

Прошле године, а неки за то оптужују епидемију, у Србији је број умрлих био готово двоструко већи од броја рођених. Чују се ових дана мишљења да је после короне, као после ратова могућ "бејби-бум", што је и било после Другог светског рата и НАТО агресије. Али, то је само једно "можда", луда нада и неозбиљан приступ врло озбиљној теми. То не може да нам буде утеха, као ни флоскула да је такав тренд свуда у свету. За тим изговором могу да посегну бројнији народи, ми тај луксуз себи не смемо да дозволимо.

Кључеви решења су у рукама државе, њеној прецизној и добро припремљеној стратегији подстицаја рађања и проналажењу системског, ефикасног начина да млади не одлазе из Србије. А, у стварању непогрешиве стратегије нема бољих саветника од младих мајки и жена које тај благослов тек треба да осете. Довољно је само чути њихов глас: отварање нових радних места, пристојне плате, финансијска подршка мајкама троје и више деце... И, није то списак жеља размажених мајки 21. века, већ основне потребе за нормалан живот. Само ако се оне испуне стварање породице са троје и више деце у Србији неће бити "луда авантура".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)