РАЗБИЈЕНО МУЧНО ЋУТАЊЕ: “Дара” је закаснели лист боквице за непреболну српску рану

МИЛАН БАБОВИЋ

22. 02. 2021. у 09:31

Највећа и непролазна вредност Антонијевићевог остварања је - што је коначно снимљено!

РАЗБИЈЕНО МУЧНО ЋУТАЊЕ: “Дара” је закаснели лист боквице за непреболну српску рану

Новости

ДА одмах разбијемо страшну клевету оног плаћеника из "Варајетија" - да је то антихрватски филм не би прва сцена била са Хрватицом која као своју прихвата остављену српску бебу из збега.

Штошта се може замерити "Дари из Јасеновца" - не приказује у довољној мери чињеницу да је прогон Срба био државни пројекат (може се стећи утисак као да је на неком ранчу одметнута групица монструма за свој грош клала и убијала), не виде се стравичне размере организованог злочина, непотребном брзином је унакажен мотив старца Вукашина из Клепаца, пара уши и отрцана реченица Макса Лубурића, која је мантра и данашњег поданичког менталитета и ствара вештачку симетрију - Добро дошли на Балкан...

Но, све у свему, тих два сата и десет минута делују као закаснели лист од боквице за страшну и непреболну српску рану. Највећа и непролазна вредност Антонијевићевог остварања је - што је коначно снимљено! Што је најзад неко разбио то мучно ћутање, ту грозоморну седмодеценијску тишину која је поново убила на стотине хиљада мученика.

Зато су ово Гагино дело и помоћ државе и председника Вучића лично за поштовање, зато што су испод оног безличног Богдановићевог каменог цвета на пољани налик терену за голф, где се вољом комуниста не зна ко је био џелат а ко жртва, извучене разбијене лобање и повађене очи Тесла, Шербеџија, Колара... и постављене на олтар колективног памћења и незаборава.

И као одјавна шпица овог текста могу најбоље да послуже речи Светог Серафима Саровског:

- Немој брисати прошлост, требаће ти да не погрешиш у будућности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

električar

23.02.2021. 00:53

Treba ostaviti filmsku industriju na miru, ima dosta filmova iz "Titovog vremena" koji govore o Jasenovcu i drugim stratištima, a ima i dosta dokumentarnih filmova koje mogu da pogledaju svi koji to žele ... Udjite malo u obrazovni sistem i tamo pogledajte koliko nam deca i na koji način uče o tome. Filmsku industriju možeš kad god hoćeš da animiraš, čim joj daš pare, ali deca se "životu uče" u školi, dugo vremena, tokom celog školovanja. Problem je u tome što nema ko da ih uči o drugom svetskom ratu, jer to sada nije "uputno", a pitanje je i kako bi ih učili. Možda je bolje da ih i ne uče ... "Istrgnu" samo Jasenovac iz celog rata, i naravno, onda deca ne znaju o čemu se radi, ne znaju srž problema ...