БАЈДЕН И АВЕТ РАМБУЈЕА: На шта нас упозорава филм Јавног сервиса о збивањима из 1999. године?

Божидар Зечевић

28. 11. 2020. у 11:33

БАЈДЕН И АВЕТ РАМБУЈЕА: На шта нас упозорава филм Јавног сервиса о збивањима из 1999. године?

Новости

Недовољно је расветљен наратив о тобожњем постојању различитих ставова на преговорима 1999. године

БЕЗ ранијих најава, у понедељак 24. новембра, у ударном термину Јавног сервиса Србије емитован је филм "Рамбује - српска прича", аутора Милоша Милића у режији Милоша Момчиловића као први део тематске ТВ целине, која ће имати наставак под насловом "Куманово - преговори победника", 1

Извесну ексклузивност у првом наставку представљају наслови "Шта је шеф ЦИА за Балкан рекао председнику Србије, да ли је Русија издала Србију у Рамбујеу и да ли је Милошевић могао да спречи бомбардовање?", као и најава да ће у другом делу овог политичког диптиха јавност први пут моћи да чује како је Милошевић пристао на ултиматум Ахтисарија и Черномирдина, те да види ексклузивне документе које је Вашингтон скривао двадесет година.

Речју, довољно разлога да се ова творевина РТС сматра политички најактуелнијим ТВ догађајем прошле и следеће недеље, али и да се размисли шта стоји иза изненадног оживљавања ових тема. Откуд сада опет Рамбује и Куманово?

Са све извеснијим доласком Бајдена изгледа да поново искрсава авет Рамбујеа, тј. могућност да опет будемо суочени са ултиматумом чије нас је одбијање коштало болног и крвавог искушења на крају прошлог века. Чини се да отуд потиче актуелност ових нагађања, као и бојазан да би нас повратак агресивнијој политици САД на Балкану могао суочити са одлучним захтевом за признање независности КиМ, за дефинитивним отклоном од Русије и Кине и званичним приступањем НАТО (које им, додуше, и није толико важно, ако се потпуно испуне прва два услова). Све је то већ било на столу у Рамбујеу у зиму и рано пролеће 1999. и све нам се може вратити као нова стара ноћна мора. То нису дефинитивни закључци ове емисије, али од почетка провејавају као сплетене нити једне и те како присутне фобије. Отуд, по свему судећи, подсећање на низ детаља из повести о Рамбујеу о коме би "ваљало поново размислити".

У вези с тим је недовољно расветљен наратив о тобожњем постојању различитих ставова на овим преговорима 1999. године: једне, "мекше" линије према захтевима Запада, коју су наводно заступали шеф делегације проф. др Ратко Марковић и уставни правник др Владан Кутлешић, која је могла довести до споразума и отклањања опасности од бомбардовања и друге, "тврде" опције, за коју се залагао сам Слободан Милошевић. Та друга линија проглашена је одговорном за прекид преговора и рат који је уследио, чиме се инсинуира да је Милошевић, са својим сарадницима Миланом Милутиновићем и Живадином Јовановићем, тадашњим председником Србије, односно министром иностраних послова, могао да спречи бомбардовање. У емисији о томе отворено говори недавно преминули Кутлешић, личност од великог Милошевићевог поверења, који је, тек што је са саветником Олбрајтове О'Брајеном израдио обострано прихватљив документ, примио депешу из Београда у којој је писало: "Издајниче, смењен си", па је из Београда хитно упућен Милутиновић да заустави даљи расплет. (Иначе, на одјавној шпици наведено је да Милутиновић и Марковић нису желели да говоре у овом филму.)

Са своје стране, Јовановић изричито негира постојање овог телеграма, али не и Милошевићево незадовољство словом и духом капитулације, која је већ била на столу. Истинит или не, овај инцидент погађа суштину онога што би нам се поново могло догодити, као што нам се, уосталом, исти ултиматум, у различитим видовима, понавља од 1914: то је захтев за безусловном, срамном капитулацијом, какву не би могла прихватити ниједна суверена држава. Ово "све за ништа" може нам се десити и сутра, хоће да каже филм Јавног сервиса, при чему нас, низом детаља, здушно опомиње да не понављамо фаталну Милошевићеву грешку. Као да не постоје Устав Србије, Резолуција 1244 Савета безбедности УН, скупштинска декларација о неутралности Србије и други лањски снегови, који нам кваре срећу. Биће свакако занимљиво шта ће нам исти аутори рећи за неки дан о Кумановском споразуму 1999, којим је окончана агресија НАТО, јер би тиме могао бити заокружен један мање или више јасан политички став.

. децембра у 22.00 на истом програму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Gavrilo

28.11.2020. 11:51

Dakle, autori emisije hoće da nam kažu da je kapitulacija i pristajanje na apsolutno sve zahteve druge i jače strane (od onih ponižavajućih pa do onih katastrofalnih - secesija teritorije, razmeštanje tuđih baza na našoj teritoriji protivno volji državnog vrha, itd.) prihvatljivo i šta više, poželjno? Da li to RTS krivi Miloševića što su NATO bombe poletele ka njenoj zgradi?!