СВИ ВИДИМО ШТА ДИШЕМО: Запањујућа лакоша с којом прихватамо да се гушимо у смогу

ЈЕЛЕНА СУБИН

28. 10. 2020. у 12:09

СВИ ВИДИМО ШТА ДИШЕМО: Запањујућа лакоша с којом прихватамо да се гушимо у смогу

Новости

Свакој власти су увек криви њихови претходници, а индустрија само користи државни јавашлук и дежурно пребацивање лоптице

ТО што је Србија, према истраживању Глобалног савеза за здравље и загађење, прва у Европи и девета у свету по смртности услед различитих видова загађења, а највише ваздуха - чини се не тангира много овај народ. А ни њене политичаре. Као да не дишемо исти ваздух.

Свакој власти су увек криви њихови претходници, а индустрија само користи државни јавашлук и дежурно пребацивање лоптице. То што се деценијама није готово ништа радило, па су сада потребне милијарде евра да би Србија "продисала", не треба да занима народ.

Запањујућа је и лакоћа с којом колективно прихватамо да се гушимо у смогу сопствене небриге и неодговорности. Ових дана видимо сви шта дишемо, али смо заслепљени паничним корона бројкама и дневним политичким зађевицама које су нам очигледно прече од сопствених плућа и деце.

Сећамо се да обично пред изборе, политичари усред ноћи обилазе најзагађеније градове, укључују сирене, а кад треба да се засучу рукави, нигде никога. Увек се испречи неки спорни тендер због којег нешто не може да проради или да се заврши.

И није овде реч само о дежурним кривцима, Кинезима и РТБ "Бор". Шта смо ми конкретно учинили да нас, рецимо, не трује наша Термоелектрана "Никола Тесла"? Колико се нас потресло што су инвеститори решили да посеку пола Кошутњака и претворе га у бетон? Ко је крив што у Панчеву деценијама могу да "нањуше" ко кад трује - "Рафинерија" или "Петрохемија"? И докле ће то трајати? Док нас неки бирократа из ЕУ не "причепи" и уцени нас неким поглављем у којем би, ваљда, неко са стране требало да нас научи како се воли и негује земља, чува река, не баца стари шпорет у поток... Изгледа да не може другачије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)