ЗАВИТЛАВАЊЕ

Горан Чворовић дописник из Париза

19. 10. 2020. у 11:05

ЗАВИТЛАВАЊЕ

Новости

ПОСТОЈЕ различити разлози из којих се не испуни нека обавеза.

Некада то објективно нисте у стању, некада једноставно то не желите, или још горе, подсмевате се другој страни, па је чак и завитлавате, прикривено или отворено. Мислим да је ЕУ на крају ове скале када је реч о формирању Заједнице српских општина.

Писмо Федерике Могерини којим ових дана маше бивши косовски премијер Иса Мустафа, о томе да ЗСО неће имати "трећи ниво власти", показује да Брисел Београду ради иза леђа и дописује се само с једном страном, без знања оне друге. Ко зна колико још има ових љубавних писама, а да о њима појма немамо. Можда ће једног дана неки Исин наследник отворити фиоку нахткасне у спаваћој соби и из ње извући цео свежањ намирисаних коверата сличне садржине. Толико о отворености и поверењу. Толико и о томе што Брисел само посредује и не одређује теме и садржај дијалога.

Тајни допис Могеринијеве нема правну тежину. Принципи, на које је Приштина ставила потпис, истичу да ће ЗСО, између осталог, имати надзор над привредом, образовањем, реализацијом сопствених циљева, право на успостављање односа са другим заједницама на међународном нивоу, заступати интересе Срба код централних власти, предлагати измену законодавства Косова, имати председника, скупштину, заставу, грб.

Суштински, више забрињава порука специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, да ЗСО треба да се формира, али да ће имплементација започети тек потписивањем свеобухватног споразума! А што онда и Београд не повуче и одложи интегрисање Срба у косовски правосудни и полицијски систем, и све оно друго што је договорено за бриселским столом? Да онда и ми лепо сачекамо свеобухватни споразум, па да тек онда кренемо у примену договореног?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)