СИЈАРТО

Бранко Влаховић

13. 06. 2024. у 10:54

КОЛИКО је велики страх међу западним бизнисменима од америчких претњи и санкција ако њихове компаније наставе да сарађују са Русима доказује то што бројни учесници недавно одржаног Петербургшког међународног економског форума нису желели да их новинари спомињу.

СИЈАРТО

Новости

Америчке дипломате су својим колегама сугерисале да не одлазе у Санкт Петербург, а оним из малих земаља су претили. А тамо где не желе да директно прете шаљу своје савезнике који преносе оно што тражи тзв. колективни Запад.

Интересантну је причу за време скупа у Санкт Петербургу испричао мађарски министар спољних послова Петер Сијарто. Он је казао новинарима да је на њега вршен притисак да не путује у Русију. Реч је о човеку који не спада у послушнике већ му је императив да брине о интересима своје земље и народа, па је дошао на форум и није се скривао од камера, већ је као и увек отворено разговарао са новинарима.

- Нисам ја такав човек на кога може да се прави притисак. Уопште нема смисла да ми се сугерише шта треба да радим а шта не. Сарадња у енергетици између Мађарске и Русије ће се наставити. Моја земља без Русије не може да обезбеди себи довољно енергије. На западу морају да схвате да то није питање политичко него математичко - рекао је шеф мађарске дипломатије. Мађарска има атомску централу у месту Пакш са четири реактора коју су направили совјетски стручњаци и наравно да и сада користи руско атомско гориво.

Осим тога, нафту и гас добија из Русије. Премијер Виктор Орбан и Сијарто су више пута јавно говорили да не желе да због "солидарности" са Западом Мађарска привреда доживи крах.

За многе заподноевропске земље било би корисније да су њихови руководиоци сватили да је економска математика важнија од вулгарне политике. То што је Немачка одустала од руских енергената, пре свага је својој привреди направила огромну штету. Канцелар Олаф Шолц, као и још неки други европски лидери се чак плаше да објасне својим народима да гасовод "Северни ток 2" није само руски, него је тамо уложен и новац западних компанија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

КО ЈЕ ЗГОДНИ ТЕЛОХРАНИТЕЉ ДОНАЛДА ТРАМПА? Изгледа као главни лик из серије, а његова храброст је одушевила цео свет (ВИДЕО)