ПРОДАЈУ ЛАЖИ, ВРЕЂАЈУ ЧУВАРЕ СВЕТИЊА: Докле су стигли потомци Цетињана који су од Хрвата узели новац за рушење Његошеве капеле?

Велиша Кадић

06. 10. 2022. у 12:00

НА лошем енглеском језику ових дана једна жена одевена у жуто туристима испред Цетињског манастира продавала је лажи о црногорској историји за бедних 20 евра.

ПРОДАЈУ ЛАЖИ, ВРЕЂАЈУ ЧУВАРЕ СВЕТИЊА: Докле су стигли потомци Цетињана који су од Хрвата узели новац за рушење Његошеве капеле?

Новости

Преко пута ње стајали су младићи који по киши и ветру чувају злоупотребљену црногорску заставу на огради светиње, вређајући вернике, монахе и свештенике за исто толико пара.

Збуњени странци све то посматрали су чудећи се где су дошли.

Последњи инцидент је само наставак ранијих скандала међу којима је упечатљив онај када су "монтенегринке" ускакале у манастир и изводиле перформансе над ћивотом Светог Петра Цетињског. Да не помињемо немиле сцене током устоличења митрополита Јоаникија и доласка патријарха Порфирија, које су потпиривали лично председник државе Мило Ђукановић и други његови идеолошки саборци.

На Цетињу се певају усташке песме, "патриоте" оргијају уз Томпсонове и Шкорове хитове, каменују деца из Никшића. Суноврат црногорске престонице започет 1945, када су у "граду хероју" стрељани председник општине и сва локална интелектуална елита, запечаћен је поменутим наступом лажног водича који је знатижељним туристима испричао "праву" историју Црне Горе.

Хроничари, с друге стране, подсећају на корене ових појава. Виде га у континуитету црногорске комунистичке и сепаратистичке оријентације још из времена када су челници Цетиња обилазили прагове Матице хрватске у Загребу како би прикупили новац за рушење Његошеве капеле на Ловћену. Подизањем маузолеја оживео је дух Савића Марковића Штедимлије, Секуле Дрљевића и других црногорских сепаратиста који се указао и током комитског дивљања на Белведеру. Ове фарсичне лекције о иторији под зидинама храма Ивана Црнојевића су само њихови горки плодови.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ШИПТАРСКЕ ПРОВОКАЦИЈЕ: Заставе Албаније на улицама Дохе пред утакмицу Србија - Швајцарска (ВИДЕО)