НАУК: Пред просветним властима је нови посао - да се изборе пред надирућом "џендероманијом"

Љ. Бегенишић

01. 10. 2022. у 10:45

ЗАХВАЉУЈУЋИ одлуци просветних власти да послушају струку и повуку предлог о увођењу родно осетљивог језика у школске материјале за предшколско, основно и средње образовање избегнута је велика брука.

НАУК: Пред просветним властима је нови посао - да се изборе пред надирућом џендероманијом

Новости

Јер, да је усвојен предлог стандарда квалитета уџбеника који је произишао из Закона о родној равноправности, у уџбенику географије писало би:

- Староседеоци/староседелице Америке су Индијанци/Индијанке и Ескими/Ескимке. Они/оне припадају жутој раси. Преци/преткиње Индијанаца/Индијанки доселили/доселиле су се из Азије.

Сличних примера било би и у другим уџбеницима, а ђаци би ломили језик учећи о стручњакињама, војникињама, ватрогаскињама... Лингвисти су од почетка тврдили да се оваквим законским решењима врши насиље над српским језиком, да он више не би личио на себе, да се на оваквом српском не би могло мислити...

И Национални просветни савет упозоравао је да се предност мора дати струци и лингвистици и да идеологији није место у уџбеницима. Победила је упорност оних који поштују искључиво струку и науку и не обазиру се на политичке налоге са стране. Стандарди квалитета уџбеника биће усаглашени са ставовима Матице српске, Одбора за стандардизацију српског језика и србистичких катедри са свих шест универзитета у Србији.

Међутим, ту није крај, јер, покушај да се идеологија "увуче" у образовање не завршава се на овом случају. У уџбенику биологије за осми разред родна идеологија је већ присутна, па је пред просветним властима нови посао - да се изборе пред надирућом "џендероманијом". Из ових случајева може се извући и наук да се приликом одобравања школских програма отворе четворе очи, како нам се не би догодило да наша деца једног дана уместо из уџбеника уче из уџбеница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

КАКО ЈЕ МАКСИМ ГОРКИ ПИСАО О СРБИМА: Они су Руси колико и ми, ово је наша земља, овде су људи ЉУДИ, народ који се бори за слободу