НЕЋЕ МОЋИ: Инстаграм новинарство

Филип Родић

11. 09. 2022. у 10:30

ВЕРУЈЕМ да свако од вас осети велику нелагоду када прочита наслов "Срби имају најнижу интелигенцију у Европи" чак и када тај наслов зарад некакве формалне ограде садржи и знак питања.

НЕЋЕ МОЋИ: Инстаграм новинарство

Фото: Приватна архива

Управо такав наслов ставили су уредници портала "Нова.рс" на "вест" у којој, позивајући се на "најновија истраживања" портала World population review, наводе да у Европи нижи коефицијент интелигенције од Срба (IQ 89) има само Азербејџан (87). У наставку непотписаног текста пише да се "међу најпаметнијим европским народима, нашла Италија (102), Швајцарска (101), а на листи су се нашли и Исланђани, са коефицијентом од 101" и додаје да су се "после њих, у самом врху нашле скандинавске земље и Уједињено Краљевство".

Први проблем који се овде уочава је врло злонамерна оцена да "Срби" имају најнижу интелигенцију у Европи, због тога што се ови тестови интелигенције не спроводе на основу етничке припадности, па се при попуњавању података не наводи националност типа Србин, Бошњак, Ром, Албанац, Мађар, Хрват. Да су хтели да покажу "објективност" и "професионалност", написали би "грађани Србије", као што то раде у другим случајевима, али очигледно је циљ био да се Срби прикажу као много глупи.

Да би успели у овом свом науму, "новинари" "Нове.рс" морали су, међутим, да иду много даље од испољавања политичке некоректности која би била недопустива да се ради о било коме другом, осим о Србима. Чињеница је да заправо у овој њиховој вести баш ништа није тачно. Поновићу још једном: баш ништа није тачно. За почетак, "истраживање" нити је најновије, нити га је спровео поменути сајт, јер се ради о пројекту који апсолутно нема капацитете за тако нешто. Да је истраживање њихово, не тврде чак ни на порталу World population rewiev уредно објављујући изворе података које преносе.

ПРВИ је истраживање "Интелигенција у односу на зараду и климу" које је објавио сајт Worlddata.info и садржи податке из периода 1990-2010, а преузети су из истраживања која су спроводили Ричард Лин (ово име упамтите) и неколицина других истраживача. Сам сајт се ограђује од података, наводећи да "истраживања нису ослобођена контроверзи јер често узимају у обзир само специфично становништво или само неколико индивидуа по држави".

Други извор је истраживање Алстерског института за друштвена истраживања под називом "Интелигенција народа", које су спровели Ричард Лин и Дејвид Бекер и објавили га 2019, пре три године. Трећи извор је сајт Brejnstats који се позива на податке из истраживања Ричарда Лина и Тату Ванханена у 80 држава од 2002. до 2006. И четврти извор је опет истраживање Ричарда Лина и Тату Ванханена под покровитељством Алстерског института названо "Интелигенција - уједињујући конструкт за друштвене науке" из 2012. Јасно је да овде није у питању "вест" него компилација истраживања која је предводио један исти човек, и од којих је најсвежије старо три године.

О томе се тада и писало нашироко у нашим медијима. На пример у "Блицу" који се, иако не спада у најсветлије примере наше новинске сцене, потрудио да потражи и мишљење неког стручног, конкретно овлашћеног психолога "Менсе Србије" Јасне Булајић Степановић, која им је лепо рекла да су таква истраживања и рангирања "методолошки слаба" са "неоснованим интерпретацијама". Имала је шта да каже и о горепоменутом Лину: "Ричард Лин и њему слични деценијама објављују неутемељене радове, Лин је због расизма опозван с факултета. То је пример злоупотребе статистике у служби (псеудо)науке, ти радови нису објављени ни у једном угледном научном часопису."

САДА пређимо на нетачности. Према "Новој.рс", дакле, Срби и Азербејџанци су најглупљи у Европи, а најпаметнији су грађани Италије, Швајцарске и Исланда. Али ако одемо на сајт на који се они позивају, видимо да су у Европи са коефицијентом интелигенције од 101,6 најпаметнији грађани Белорусије иза којих су Финци са 101,2. Следе Лихтенштајн, Немачка, Холандија, Естонија, Луксембург и Мађарска, па тек онда Швајцарска са коефицијентом 99,24, а не 101, како је навела "Нова.рс". Наводно "најпаметнија" Италија је далеко ниже са коефицијентом 94,23, а не 102. Србија се на правој листи са коефицијентом 89,6 (ако су на "Новој.рс" већ хтели да заокружују бројеве, требало би да знају да се изнад 0,5 заокружује навише, па је требало да напишу 90) налази испред БиХ (88,54), Румуније (86,88), Турске (86,8), Црне Горе (85,78), а ни Азербејџан није "најгори", јер су испод њега Грузија, Северна Македонија (81,91) и Албанија (81,75).

Откуд овакав диспаритет? Ствар је у томе што "новинари" портала "Нова.рс" очигледно нису ни отишли на сајт на који се позивају, него су податке пренели као озбиљне и меродавне са инстаграм странице једне анонимне особе која се бави прављењем разноразних мапа. Да су се мало озбиљније позабавили и тим инстаграм профилом, видели би да се ради о особи највероватније албанског порекла (има заставу Албаније одмах испод свог корисничког имена) чије су објаве често обојене антисрпском и проалбанском пропагандом.

ДЕЛУЈЕ, међутим, да им се "вест" о томе да су "Срби најглупљи" толико допала па се нису потрудили да ураде било шта од основних новинарских послова, него су је само тако лепо пренели. Како им не паде на памет да напишу, на пример, да је један Србин, Урош Петровић, тренутно четврти најинтелигентнији човек на планети према коефицијенту интелигенције? А питање је и хоће ли се разни "фект-чекери", којих код нас има напретек, позабавити овим?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

НЕКЕ НАМИРНИЦЕ СТРОГО ИЗБЕГАВАО: Како је Тесла чувао здравље - чудио се шта све људи радо једу