БЕДА: Годину дана од повлачења америчких трупа из "гробља империја"

Дубравка Савић

17. 08. 2022. у 10:35

ГОДИНУ дана после повлачења америчких трупа из Авганистана, постаје јасно зашто некадашњу "тампон" државу у великој игри између Британаца и Руса, сматрају "гробљем империја", али и колику цену за то плаћају њени грађани.

БЕДА: Годину дана од повлачења америчких трупа из гробља империја

Новости

Шефа Беле куће у Конгресу, уочи избора на Капитол хилу, питају о стратешком неуспеху најдужег рата у историји САД, док је Авганистан утонуо у терор, страх и беду.

Питање конгресмена призива дугу листу освајача, од Александра Македонског, преко Монгола, Британаца, Совјета, до Американаца, чије су се империје уздизале, али и тонуле, баш ту, у земљи коју зову "срцем Азије". С друге стране, слике из Кабула, подсећају колико је, само од седамдесетих година прошлог века, Авганистан утонуо у вртлоге ратова, државних удара, револуција, инвазија, побуна и грађанских ратова.

Становници тек 17 земаља света сиромашнији су од 40 милиона Авганистанаца који су се, још неопорављени од двадесетогодишњег америчког рата, суочили са строгим законима талибана, чију власт не признаје ниједна држава. Жене су, колико "невидљиве" испод одора, толико обесправљене, док општа беда њихову децу чини међу најнеухрањенијима у свету. Препуштени су, речју, себи, док талибани, кријући се иза исламских закона, крше сопствена обећања од пре годину дана да ће другачије водити земљу него када су их, пре две деценије свргнули баш Американци.

Страни освајачи нису случајно јуришали на земљу у суседству Кине, али становници државе на историјском "путу свиле", плаћају високу цену живота на "раскрсници Азије". Иронија судбине је да увек изнова пролазе пакао ратова и непрекинутог сиромаштва на тлу које је више од поља опијума, јер у себи чува и вредне руде литијума, гвожђа, цинка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

НАКОН што је Новак Ђоковић уз много политичких уплива и закулисаних радњи свргнут са места број један АТП листе, на њено чело засела су два шпанска тенисера - Карлос Алкараз и Рафаел Надал. Млађи од њихов двојице, популарни Карлитос желео је да тим поводом пошаље поруку свом сународнику, а судећи по лавини коју је покренуо зажалио је због тога.

04. 10. 2022. у 17:08

Коментари (0)

ЧУДО НА ЗЛАТИБОРУ Зграда успешно пркоси гравитацији: Шири торањ у Пизи (ФОТО)