КАД АМЕРИКА ОРГАНИЗУЈЕ "САВЕТ ЗА ДЕМОКРАТИЈУ": Скуп без Кине и Русије, САД позвале Албанију и Косово

Бранко Влаховић

03. 12. 2021. у 12:00

ИСТОВРЕМЕНО док руске и америчке дипломате припремају виртуелни сусрет председника Русије и САД, Владимира Путина и Џозефа Бајдена, о најактуелнијим питањима садашњице, у Вашингтону организују свој "Самит за демократију".

КАД АМЕРИКА ОРГАНИЗУЈЕ САВЕТ ЗА ДЕМОКРАТИЈУ: Скуп без Кине и Русије, САД позвале Албанију и Косово

Новости

На скуп 9. и 10. децембра, такође виртуелно, Американци су позвали 110 земаља.

Звучи парадоксално, али списак земаља које нису позване на форум изазвао је много већу пажњу него то о чему ће се два дана говорити на скупу. Сасвим оправдано многи су се запитали како је могуће разговарати о светским проблемима, а да се не позову Русија и Кина, а позвани су на пример тзв. Косово и Албанија?!

Ни Москву, ни Пекинг не узбуђује изостанак позивнице. Путинов портпарол Дмитриј Песков казао је да у Вашингтону покушавају да приватизују реч демократија, а да су за њих демократске само земље по укусу САД. Разни амерички фондови деле земље по својим критеријима, па je 77 држава "слободнo" и "потпуно су демократске", 31 је "делимично демократска", а остале су у хаосу...

Није тајна да Американцима веома смета што се Руси и Кинези супротстављају укидању права вета у Савету безбедности УН. А организовање оваквих самита за демократију је својеврсно тестирање може ли Америка да наметне свету свој модел по коме би се Савет безбедности УН свео на ранг мање важних тела у оквиру ове и даље главне међународне организације. Али, покушај изоловања Русије и Кине осуђен је на неуспех, јер те две државе имају велики број пријатељских земаља које из много разлога желе да са њима сарађују.

Непозивањем Русије и Кине на самит организатори су само смањили тежину скупа. Ако у Вашингтону мисле да на тзв. Косову и Албанији има више слободе него у Кини и Русији, учинили су све да у "бајденократију" могу да верују само слепо послушни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)