ПРИЗИВАЊЕ РАТА: Нови сукоб би могао да буде врео, јер САД изгледа потцењују руског и кинеског противника

Горан ЧВОРОВИЋ

30. 11. 2021. у 10:38

Не зна се на основу чега се заснива лажни опитмизам Вашингтона

ПРИЗИВАЊЕ РАТА: Нови сукоб би могао да буде врео, јер САД изгледа потцењују руског и кинеског противника

Новости

ЕКОНОМСКА криза, пандемија, рат. Ова три појма, по правилу, иду у пакету. Прва два, светска популација је већ искусила на својој кожи. Преостаје онај трећи.

Томе у прилог иду информације да су у првој половини новембра десет америчких стратешких бомбардера у оквиру маневара "Глобални удар грома 22" вежбали атомски напад на Русију. Сумануте идеје добијају обрисе, а кобно звучи онај број 22. За само месец дана, америчка авијација имала је два и по пута више летова у близини руске границе, него прошле године у исто време. Убрзано вежбају и око кинеских граница. Руси и Кинези најављују да би могли заједнички да узврате у близини Хаваја.

За разлику од Хладног рата, овај би могао да буде врео. Разлог је и то што САД изгледа потцењују руског и кинеског противника. Не зна се на основу чега се заснива овај лажни опитмизам. Због таквог става, из Вашингтона отворено прете. Једнострано су се повукли и из програма контроле наоружања нуклеарних ракета средњег домета који је чувао мир на Земљи.

За почетак, америчко-руски рат би могао да се води на трећој територији. Можда, чак, и у свемиру (инциденти су већ почели), иако до тамо самоуверени Американци данас могу искључиво уз помоћ руске технологије, материјала и средстава. На сајбер пољу већ су поражени. Рововска битка се одавно не води. Остаје још атомска катастрофа пројектована у "удару грома", на коју се, уздајмо се у остатке разума, неће усудити.

Европа је, за то време, већ схватила. ЕУ хоће да поврати стратешку аутономију, укључујући и ону на војном плану. Брисел сматра да је с Русијом дијалог неопходан. Охрабрује то што Макронов Париз и нова Шолцова влада у Берлину, као мотори Уније, имају исти поглед на ову ствар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)